
З приходом зими квашена капуста стає маст-хевом будь-якого столу. Це корисне джерело клітковини і вітамінів, які зберігаються в капусті до 10 місяців.
Квашена капуста містить практично всі вітаміни, необхідні для здоров’я: В1, В2, В3, В6, К, U, а також провітамін А. Це відмінна профілактика застоїв в кишечнику і хвороб органів шлунково-кишкового тракту. У процесі сквашування беруть участь кисломолочні бактерії, які покращують мікрофлору і сприяють позбавлення від дисбактеріозу. Молочна кислота ефективно бореться з бактеріями, серед яких і кишкова паличка.
Найбільше в кислій капусті міститься вітаміну С, який дуже важливий в період загострення зимових вірусів. Вживання квашеної капусти знижує ризик розвитку пухлин і впливає на рівень холестерину в крові.
Капуста є дієтичним продуктом, а в кислому вигляді калорії навіть зменшуються, незважаючи на високу живильну цінність і зниження почуття голоду. Для того, щоб ефективно скинути вагу, корисно також вживати розсіл з капусти, який володіє відмінними очисними властивостями.
Розсіл квашеної капусти також ефективний як засіб проти токсикозу вагітних.
У складі квашеної капусти багато йоду і нікотинової кислоти, які зміцнюють нігті і коріння волосся, надаючи їм природний блиск. Капусту навіть використовують як зовнішнє косметичний засіб, як маски для обличчя та волосся. Компоненти кислої капусти зволожують шкіру, звужують пори і підвищують тонус.
Кому не можна їсти квашену капусту
Через високий вміст в кислій капусті органічних кислот, її не можна вживати:
– людям, страждаючим захворюваннями щитовидної і підшлункової залози,
– всім, хто страждає від стрибків артеріального тиску, з нирковою недостатністю,
– якщо є камені в жовчному міхурі,
– при хронічних захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту в стадії загострення.