
Лікар- дієтолог Людмила Бабич розповіла, що саме в бульйоні з желатином відомий мікробіолог Луї Пастер зумів першим вивести колонії бактерій.
Вона нагадала, що в таких холодних стравах, як холодець і заливна риба, бактерії розмножуються зі швидкістю світла. І саме вони можуть стати джерелом харчового отруєння.
Тому не потрібно готувати з запасом на тиждень дану страву, щоб ласувати нею всією сім’єю.
Експерт каже, що холодець можна їсти і на наступний день після свят, тільки за умови, якщо дотримані всі правила його приготування. Але це буває вкрай рідко.
Найчастіше при приготуванні холодцю м’ясо перебирають руками і саме через руки потрапляють бактерії якими б чистими вони не були. У застиглому бульйоні бактерії починають розмножуватися і термін придатності такої страви становить не більше однієї доби.
Щоб уникнути цього необхідно перебране м’ясо проварити в цьому ж бульйоні ще хвилин 10 і тільки потім розлити по формах.
Що стосується салатів, то дієтолог порекомендувала відразу не заправляти їх соусом. Так, страва швидше просочиться, але і зіпсується теж. Не ставте одночасно кілька салатів на стіл. Нехай краще гості з’їдять один, а потім дістаньте свіжий з холодильника.