Картопля корисна, але тільки якщо її правильно приготувати

Бульба багата вітамінами, макроелементами та мікроелементами.

Чи дійсно картопля шкідлива?

Картопля фрі та картопляні чипси — це не та картопля, яку ви повинні їсти. Якщо ви не смажите її у фритюрі, вона може бути дуже корисною для здоров’я. Картопля — це овоч, який багатий живильними речовинами, тому він не заслуговує на погану репутацію серед ентузіастів правильного харчування.

Картопля багата вітамінами, макроелементами та мікроелементами. Кожна бульба містить багато вітаміну С, вітаміну В6 і вітаміну В9. Вона також багата каротиноїдами, поліфенолами та клітковиною.

Епідеміологічні дослідження з участю великої популяції, яка споживала багато картоплі, показали менший ризик серцево-судинних та інших дегенеративних захворювань.

  • «І те, що сталося в результаті заміни м’яса в раціоні овочами та картоплею, пов’язано з меншим ризиком серцевого нападу. Інші дослідження виявили сильний зв’язок з поліпшеною когнітивною функцією у літніх людей, якщо вони їдять картоплю»

Тому картопля має бути переоцінена як джерело поживних і корисних хімічних речовин.

Звіт Стюарта-Тейлора поставив під сумнів загальне припущення, що картопля є поганим джерелом вуглеводів, коли бульби містять стільки ж вітамінів та поживних речовин, скільки широко визнані фрукти та листові овочі.

Як приготувати картоплю

Картоплю можна запікати, варити та робити пюре. Корисні речовини, знайдені в крохмалистих бульбах, витримують численні способи приготування та обробки. При цьому, вчені застерегли від вживання великої кількості картоплі фрі. Але популярність смаженої їжі та її зв’язок з ожирінням пояснюється тим, що картоплю смажать у великій кількості рослинної олії, а не самою картоплею.

Вони також додали, що картопля має високий індекс ситості у порівнянні з іншими продуктами, які містять стільки ж вуглеводів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів