today-is-a-good-day

Порушення в роботі щитовидної залози, про які слід знати

Проблеми з щитовидною залозою можуть бути у кожної третьої людини після 40 років. Тривалий час симптоми порушень в органі залишаються непоміченими, оскільки проявляються досить нетипово і не привертають до себе уваги. Але наслідки можуть бути занадто серйозними: щитовидка контролює весь метаболізм і відіграє одну з основних ролей у здоров’ї, інформує Ukr.Media.

Навряд чи яка-небудь інша залоза тіла має стільки ж впливу на організм, скільки щитовидна. Маленький орган може «командувати» обміном речовин, психікою, фертильністю, нашим ростом і вагою. Якщо щитовидна залоза не функціонує належним чином, це може мати серйозні наслідки.

В цілому проблеми з роботою щитовидної залози схильні виникати після 40 років, і з віком число тих, хто страждає від порушень органу, лише збільшується. Більшість людей страждають від гіпотиреозу та гіпертиреозу, порушень, пов’язаних з аномальним виробленням залозою двох гормонів, трийодтироніну (Т3) і тироксину (Т4). Щитовидка починає виробляти їх у надлишку, або в недостатній кількості.

За словами медиків, багато людей не знають про свої проблеми з щитовидною залозою, тому що їх симптоми бувають неспецифічними і маскуються під інші розлади.

Гіпофункція щитовидної залози (гіпотиреоз)

В цьому випадку в організмі спостерігається дефіцит гормонів щитовидної залози, тироксину (Т4) та трийодтироніну (Т3), що може бути вродженою або набутою властивістю протягом життя. Гормони тироксин і трийодтиронін важливі для обміну речовин. Якщо щитовидна залоза виробляє їх занадто мало, обмінні процеси протікають повільніше, ніж зазвичай.

Гіпотиреозом страждає приблизно в два рази більше новонароджених дівчаток, ніж хлопчиків. З віком різниця між статями стає ще більше вираженою: жінки страждають від гіпотиреозу приблизно в чотири рази частіше, ніж чоловіки.

Особлива підступність гіпотиреозу в тому, що часто це порушення розвиваються повільно протягом декількох років і довго залишається недіагностованим.

Симптоми, які можуть вказувати на гіпотиреоз

Схильність до замерзання

Якщо в досить теплому приміщенні вам все одно холодно, якщо весь час тремтите, це може бути сигналом недостатньої активності щитовидної залози.

Депресія і сильна втома

Дефіцит гормонів щитовидної залози може провокувати депресивний настрій, а також надмірну сонливість і втому. Постійне відчуття втоми, м’язової слабкості, навіть якщо вдається спати вісім годин, може свідчити про гіпотиреоз.

Надмірна вага

Типовим симптомом зниження активності важливої залози є збільшення ваги, хоча людина не їсть забагато і достатньо рухається.

Забудькуватість

Гіпотиреоз — часта причина дефіциту пам’яті.

Підвищена сухість і свербіж шкіри

Поява ділянок сухої шкіри, а також шкірний свербіж (особливо на руках і ногах) — ще одна ознака того, що щитовидна залоза працює недостатньо продуктивно.

Низький тиск і слабкий пульс

Артеріальний тиск пацієнтів з гіпотиреозом має тенденцію бути низьким. Слабка і повільна частота пульсу теж відноситься до числа типових ознак гіпотиреозу.

Закреп

Пацієнти з нелікованим гіпотиреозом часто страждають від млявого кишечника.

Гіперфункція щитовидної залози (гіпертиреоз)

Зверхактивна щитовидна залоза проявляє себе симптомами, при яких більшість людей схильні думати про що завгодно, але не про те, що їм необхідно перевірити щитовидну залозу.

Голод

Підвищений апетит, при якому не підвищується вага можуть вказувати на проблеми щитовидної залози, її надактивність.

Пітливість

Підвищена пітливість іноді є вказівкою на гіпертиреоз.

Порушення сну

Нездатність повністю розслаблятися, відпочивати і спати по ночах типова для людей з гіпертиреозом.

Дратівливість і агресивність

Людей з дисфункцією щитовидної залози часто дорікають у невмінні тримати себе в руках. Їх спалахи агресії і підвищена дратівливість, а також схильність до сильних переживань є наслідком надлишкової кількості гормонів.

Низький рівень холестерину

Гіперактивна щитовидна залоза збільшує метаболізм, і організм спалює дуже багато енергії.

Прискорене серцебиття

Гіпертиреоз прискорює внутрішні процеси і може сприяти посиленому серцебиттю і тахікардії. Якщо гіпертиреоз не лікувати, він може назавжди підірвати серце.

Підвищений тиск

Артеріальний тиск у пацієнтів з нелікованим гіпертиреозом зазвичай відчутно високий. Це теж може послабити серце.

Відвідування туалету

Люди з гіпертиреозом схильні до діареї і більш частих випорожнень.

Тиреоїдит Хашимото

Це аутоімунне захворювання характеризується хронічним запаленням щитовидної залози. Симптомами цієї хвороби є відчуття комку в горлі.

Поділись


Новини партнерів