Що з’їсти, щоб схуднути: гід по харчовим біодобавкам

Жіночий Світ вирішив розібратися в різноманітті сучасних біологічно активних добавок і з’ясувати, яка від них користь, чи є шкода і якими в принципі вони бувають.

Сьогодні на ринку представлено безліч продуктів, які обіцяють миттєве схуднення за допомогою спеціалізованих чаїв, капсул і таблеток. Існують навіть спреї, які повинні пригнічувати відчуття голоду, і сюрреалістичні «цукерки для схуднення». З іншого боку, все більшого поширення набувають продукти для збалансованого харчування: різні протеїнові коктейлі і батончики.

Види БАДів

У більшості з нас у свідомості існує певний стереотип щодо біологічно активних добавок – це розрекламовані і малоефективні препарати для пенсіонерів. Однак насправді, якщо виключити сумнівних виробників, БАДи непогано допомагають організму впоратися з браком корисних речовин. Показовими є цифри застосування БАДів в різних країнах: в Японії 90% населення регулярно приймають біодобавки до їжі, в США – 80%, у Франції та Німеччині – 60%.

БАДи діляться на дві великі групи: нутрицевтики і парафармацевтики.

«До першої групи, нутрицевтиків, відносяться продукти, які в концентрованому вигляді містять необхідні організму макронутрієнти – білки, жири і вуглеводи, а також мікронутрієнти, тобто вітаміни і мінеральні речовини, – розповідає дієтолог, ендокринолог вищої категорії та експерт компанії Herbalife Алла Шиліна, – Такі препарати допомагають забезпечити організм оптимальним рівнем споживання поживних речовин і при цьому не перевищити допустиму добову калорійність раціону. Друга група харчових добавок – парафармацевтики – включає в себе регулятори почуття голоду, жироспалюючі препарати і очищаючі чаї. Ці продукти не доповнюють добовий раціон, а впливають на обмінні процеси в організмі і на мозкову активність (у разі регуляторів почуття голоду)».

Іншими словами, нутрицевтики – це ті ж поживні елементи, які ми отримуємо з їжею, тільки в концентрованому вигляді, а парафармацевтики – спеціальні препарати, які стимулюють роботу окремих органів і систем.

Парафармацевтики: різновиди та функції

Добова доза парафармацевтиків за умови їх прийому не менше 2 разів на день не повинна перевищувати разову терапевтичну дозу, яка визначена для цих же речовин при використанні в якості ліків. Крім того, на відміну від медикаментів, будь-які БАДи відпускаються в аптеках без рецепта лікаря. Парафармацевтичні БАДи бувають декількох видів.

Регулятори почуття голоду

Метою цієї групи парафармацевтиків є придушення апетиту. «Активні речовини в даних препаратах впливають на ділянки головного мозку, що відповідають за насичення, – пояснює Алла Шиліна. – З їх допомогою людина не відчуває голоду і менше їсть. Однак регулятори апетиту застосовуються тільки тоді, коли всі інші засоби малоефективні, оскільки вони можуть привести до негативних наслідків. Перевагу краще віддавати натуральним добавкам, але і в цьому випадку не варто перевищувати допустимі дози і попередньо проконсультуватися з фахівцем, щоб врахувати специфіку саме вашого організму».

Жироспалюючі препарати

Ці БАДи перешкоджають засвоєнню організмом жиру, що надходить з їжею. Механізм дії у них різниться: наприклад, препарати на основі орлістату пригнічують вироблення ферментів, які розщеплюють жири в шлунково-кишковому тракті, тому жири не засвоюються, а виводяться через товстий кишечник. У Бадах на основі хітозану активна речовина зв’язується з молекулами жиру в травній системі і також не дає їм засвоюватися. Однак варто враховувати, що застосування даних жироспалюючих препаратів може викликати ряд побічних ефектів – наприклад, метеоризм, погане засвоєння кальцію.

Інший ефект дають препарати, що використовуються в фітнес-харчуванні, так звані термоджетики і ліпотропіки. Вони активізують обмін речовин, змушуючи організм швидше спалювати жири, які вже відклалися. «Однак такі препарати дають ефект тільки при активних заняттях спортом, – застерігає фітнес-експерт Herbalife Павло Фатих. – Наприклад, L-карнітин дійсно відмінно прискорює спалювання жирів і переробку їх в енергію, однак якщо ви не тренуєтеся і не витрачаєте цю енергію на рух, то організм і не буде її виробляти. Навіщо йому зайва робота? Однак тим, хто тренується, L-карнітин полегшить заняття спортом і прискорить зниження жирової маси».

Важливо пам’ятати, що такі препарати не варто приймати довго, щоб організм не відвик самостійно регулювати обмінні процеси.

Очищаючі БАДи

Дія трав’яних чаїв і суспензій для схуднення базується на їх проносних і сечогінних властивостях. Головний принцип роботи таких БАДів – детоксикація кишечника.

Очищаючі біологічні добавки звільняють наш організм від токсинів і зайвої води, покращуючи травлення і обмін речовин. Однак вони не впливають безпосередньо на скорочення жирової маси тіла, тому їх краще використовувати зрідка з метою очищення організму.

Як і у випадку з жироспалюючими препаратами, не рекомендується пити очищаючі чаї тривалий час, щоб організм не втрачав здатність самостійно виводити відходи, а разом із зайвою рідиною не втрачав необхідні мікроелементи.

Нутрицевтики

Основна дія цієї групи БАДів – забезпечити нас всіма необхідними поживними речовинами, не перевантажуючи організм калоріями. Вони дозволяють домогтися оптимального співвідношення необхідних елементів – білків, жирів і вуглеводів, вітамінів і мінералів, тобто зробити свій раціон збалансованим. Це ті ж елементи, що ми отримуємо з їжею, тільки в більш високій концентрації. До нутрицевтиків також відноситься спортивне харчування.

Доза харчових речовин в нутрицевтичних Бадах не повинна перевищувати 6 добових потреб людини в даному елементі. В іншому випадку препарат відноситься до медикаментів. Незважаючи на те, що ця норма закріплена в законі, вона є досить умовною, тому що добова потреба в певній речовині варіюється в залежності від віку, статі, навіть кліматичних умов, а значить, в деяких випадках складно провести чітку межу між лікарським засобом і біологічно активною добавкою. З цієї причини перед прийомом БАДів-нутрицевтиків краще заздалегідь дізнатися свою індивідуальну потребу в базових речовинах. Особливо це стосується вітамінів і мінералів, оскільки обчислити потрібний об’єм білків, жирів і вуглеводів простіше: в добовій калорійності раціону по 30% має припадати на білки і жири, а 40% – вуглеводи.

Вітаміни та мінерали

Найпопулярніший вид нутрицевтиків – це вітаміни. Існує безліч моновітамінів і полівітамінних комплексів, і підбирати їх потрібно відповідно до потреб свого організму.

Крім того, існують комплекси для покриття потреби в мінеральних речовинах, мікро- і макроелементів. При виборі вітамінних і мінеральних комплексів потрібно враховувати їх сполучуваність – наприклад, кальцій краще засвоюється з вітаміном D, a каротин – з жирами.

Джерела поліненасичених жирних кислот класу Омега-3 і Омега-6

Ці незамінні жирні кислоти необхідні для здоров’я серця і судин: вони протистоять атеросклерозу, покращують еластичність судин і кровообіг.

Головні джерела Омега-6 і Омега-3 – лляна, арахісова, виноградна, гірчична олія, мигдаль і волоський горіх, насіння, риб’ячий жир, риба сімейств лососевих і тунцевих. Якщо джерел цінних Омега-3 і Омега-6 не вистачає в раціоні, на допомогу приходять біодобавки.

Гейнери або білково-вуглеводні коктейлі

Дані білково-вуглеводні суміші вживають спортсмени після інтенсивних силових навантажень. Гейнери слід пити тим, хто вирішив наростити м’язову масу, тому що вуглеводи служать найкращим паливом для фізичних навантажень, а білок – будівельний матеріал для росту м’язів. Але якщо ви не маєте наміру збільшити обсяги мускулатури і просто прагнете до збалансованого харчування, краще обмежитися протеїновими коктейлями.

Протеїнові батончики

Ці продукти для збалансованого харчування теж багаті білком і при цьому зручні в користуванні. Їх можна використовувати в якості корисних і низькокалорійних перекусів між основними прийомами їжі.

Протеїнові батончики зручні тим, що в концентрованій і зручній формі мають оптимальну кількість важливих нутрієнтів і допомагають харчуватися збалансовано не тільки вдома, а й на роботі, на відпочинку, після тренування.

Крім перерахованих, існують такі БАДи, як пробіотики для поліпшення кишкової мікрофлори, комплекси антиоксидантів, в які також входять засоби по догляду за шкірою і волоссям, а також препарати, що містять харчові волокна. В цілому, перш ніж зважитися приймати будь-які біодобавки, рекомендуємо проконсультуватися з фахівцем і обов’язково стежити за тим, щоб їх вживання не призвело до перевищення індивідуально рекомендованої норми.

Джерело

Поділись


Новини партнерів