Жінки, які випивають більше трьох солодких напоїв в тиждень, мають підвищений ризик розвитку раку молочної залози, виявили лікарі.
Виявилося, що солодкі напої підвищують щільність грудей – відомий фактор ризику для раку.
Щільність грудей означає порушення балансу в тканинах молочної залози – жирової тканини стає менше, а тканин залози більше.
Жінки з високою щільність грудей мають більш високий ризик розвитку раку, тому що у них більше клітин, які можуть стати злоякісними.
Крім того, рак в таких випадках гірше діагностується – в такої аномальної тканини важче виявити клітини за допомогою мамографії.
Провідний автор дослідження Каролін Діоріо від Університету Лаваля у Квебеку сказав: «ми знаємо, що світове споживання цукру збільшилася і результати цього дослідження показують, що ефект цього може позначитися на щільності грудей, одному з важливих факторів ризику раку молочної залози».
У дослідженні взяли участь тисяча п’ятсот п’ятьдесят п’ять жінок, половина з яких були до менопаузи, а половина – в постменопаузі. Вони заповнили анкету про те, як часто вони пили підсолоджені цукром фруктові соки і газовані напої.
1 порція була 355ml – середній розмір банки газованих напоїв.
Потім у жінок за допомогою мамографії була виміряна щільність грудей.
«Жінки, які випивають більше трьох порцій солодких напоїв в тиждень, мали в середньому щільність грудей 29,6 відсотків, тоді як у тих, хто пив менше напоїв, щільність була в середньому 26,2 відсотка» – пишуть автори.
«Збільшення щільності грудей на 3 відсотки є значним з точки зору ризику раку молочної залози. Крім того цукор прискорює ріст злоякісних клітин ».
Джерело