Помідори є одними з найбільш корисних овочів, адже містять багато клітковини, вітамінів, мінеральних речовин і антиоксидантів. Але в сезон томатів декому все ж варто утриматися від вживання цього продукту.
Людям, що страждають нижченаведеними захворювання помідори протипоказані:
Алергія. Харчова алергія на помідори викликана, як правило, вмістом в них алергенної речовини — лікопену. У деяких випадках симптоми алергії можуть розвинутися протягом години після вживання овочів в їжу. Тому тим, у кого вона виявлена, слід триматися від томатів якомога далі.
Хвороби жовчовивідних шляхів. Помідори володіють активним жовчогінним ефектом. А це може викликати спазми в жовчному міхурі, зрушення каменів і закупорку жовчовивідних шляхів, наслідки чого можуть бути дуже сумними.
Захворювання нирок. Існує міф про те, що помідори через високий вміст щавлевої кислоти призводять до утворення оксалатних каменів у нирках. Насправді щавлева кислота в томатах практично відсутня (близько 2-5 мг на 100 грамів), але людям, що страждають на сечокам’яну хворобу помідори все ж слід вживати з обережністю.
Хвороби шлунково-кишкового тракту. Людям з гострим гастритом або колітом варто виключити зі свого раціону свіжі помідори, що містять значну кількість рослинних кислот. Правда, це стосується не тільки помідорів, а й багатьох інших свіжих овочів.
Захворювання суглобів. Багато пацієнтів відзначають, що суглоби починають хворіти після вживання помідорів та інших пасльонових.