Кефір – це найпопулярніший і корисний напій. Така популярність обумовлена тим, що він, завдяки своїм складом, не тільки чудово діє на організм, але і допомагає впоратися з різними захворюваннями. Давайте розберемося, чи дійсно користь кефіру настільки велика, і якими властивостями він володіє.
Кефір містить велику кількість вітамінів А, С, D, В, мінеральних солей, білків, жирів, лактози і кефірних грибків, що утворюють молочну кислоту, які нормалізують роботу багатьох органів. Ці властивості дозволяють поставити його на перше місце серед напоїв, що підвищують життєвий тонус, випереджаючи навіть свіжовичавлені соки.
Завдяки своєму багатому складу кефір сприяє виробленню імунних клітин, що робить організм стійким до різних захворювань, особливо сезонних інфекцій.
Молочна кислота, що міститься в натуральному кефірі легко засвоюється організмом, сприяє розщепленню білка (казеїну). Ось чому він засвоюється в 4-5 разів швидше, ніж молоко.
Цей дивовижний напій не викликає алергічних реакцій. Молоко, з якого робиться кефір, містить в собі велику кількість алергенів, але в процесі його зброджування, вони зникають. Тому кефір є одним з основних продуктів харчування дитячої кухні. Також він дуже корисний і для дорослої людини, а його часте або постійне вживання можна сміливо рекомендувати всім.
Завдяки високому вмісту кальцію, кефір сприяє зміцненню кісток і нігтьової пластини. При годуванні груддю велика частина кальцію йде в грудне молоко, тому цей напій необхідний жінкам, що годують. Крім того, він стимулює вироблення грудного молока. Ще кефір є засобом профілактики остеопорозу у літніх людей.
Чимало людей випробували на собі розвантажувальні дні на кефірі, і багато хто відзначає хороший результат. Подібна дієта досить збалансована і дозволяє знизити рівень холестерину в крові. Адже разом з кисломолочним продуктом людина яка худне отримує білки, вітаміни і мікроелементи. І це при мінімумі калорій.
Кефір здатний втамувати не тільки голод, а й спрагу. Вам вдасться таким чином вбити, що називається, двох зайців.
Кефір допомагає врегулювати роботу кишечника. Міцний (триденний) кефір надає закріплюючу дію на шлунково-кишковий тракт, а слабкий (одноденний) або середній (дводенний) – послаблює. До того ж цей чарівний напій блокує гнильні процеси і нормалізує мікрофлору кишечника. Крім того, вечірній прийом кефіру дозволить не тільки втамувати голод, який часто охоплює нас перед сном, але і допомогти організму впоратися з тією їжею, яку ви з’їли під час вечері.
Ранковий кефір надає тонізуючий ефект. Він допомагає струсити залишки сну, прокинутися для нової діяльності і пробудити здоровий апетит.
Достовірно встановлено: всі кисломолочні продукти мають заспокійливу дією, знімають напругу і розслаблюють, як нервову, так і м’язову систему.