Експерти радять включати в раціон харчові джерела вітаміну D, кальцію, магнію, пробіотиків, омега-3 жирних кислот і клітковини.
Вітамін D. Дослідження показують, що дорослі люди з низьким рівнем вітаміну D мають удвічі вищий ризик раптової смерті. Джерелами вітаміну D є яєчні жовтки, гриби, вершкове масло, сир, морепродукти, риб’ячий жир.
Кальцій. Після 50 років щільність кісток знижується настільки, що в цьому віці майже у третини жінок трапляються переломи. Щоб підтримати кісткову масу, в щоденний раціон потрібно включити молочні продукти, листові овочі, квасолю, сочевицю, горіхи, сушений інжир.
Пробіотики. Вживання продуктів з пробіотиками допомагає зміцнити імунітет, знизити рівень “поганого” холестерину, захищає від хвороб ясен і зайвої ваги. Так що введіть в раціон кефір, натуральний йогурт і квашену капусту.
Омега-3 жирні кислоти підтримують здорові функції зору і мозку, поліпшують стан волосся і шкіри, корисні для кровообігу і профілактики серцево-судинних захворювань. Джерелами омега-3 жирних кислот є жирна риба, насіння льону, волоські горіхи.
Магній. Продукти з магнієм підтримують м’язи, нервові функції, стабільний серцевий ритм. Вживаючи листяні зелені овочі, бобові, горіхи, насіння, цільні зерна і продукти з них, гарбуз, банани, темний шоколад, людина скорочує ризик інсульту і вирівнює кров’яний тиск.
Клітковина підтримує здоров’я кишкової мікрофлори і служить профілактикою зайвої ваги. До джерел клітковини відносяться фрукти, овочі, квасоля, сочевиця, горіхи, цільне зерно.