Користь та шкода чорниці для організму людини

Чорниця – «золото» українських лісів. А ще ця смачна лісова ягода – скарбниця, в якій, немов коштовні камені, «зберігаються» вітаміни і мікроелементи.

Ягода багата на вітамін С, що підвищує стійкість організму до інфекцій, є антиоксидантом, підвищує тонус та загальний стан здоров’я. Вміст вітаміну А дуже корисний для зору. Недаремно чорниця – загальновідома ягода, що часто є у складі препаратів для покращення зору. Цими властивостями вона зобов’язана антоціану. Це барвник, що надає ягоді її насичено-синього кольору. На додачу, він корисний як профілактичний засіб проти серцево-судинних й онкологічних захворювань. Що стосується саме зору, то ягода покращує кровотік сітківки ока. Вміст вітаміну В2 покращує роботу нервової системи, робить волосся шовковистим, шкіру м’якою, нігті міцними, і допомагає позбутися хейліту.

Чорниця багата на такі мікроелементи, як магній, кальцій і марганець. Дефіцит магнію, приміром, може спровокувати появу безсоння, втоми, м’язових спазмів, закрепів, артритів, остеопорозу. А кальцій – найважливіший мікроелемент, що бере участь у мінералізації кісток, покращує здатність згущуватися крові.

Користь чорничного листя не менш різноманітна, ніж ягід. Листки цієї рослини містять глікозид неоміртилін, що здатний зменшувати рівень цукру в крові, а тому корисний для тих, хто страждає на цукровий діабет. Крім того, чорницю застосовують при лікуванні цинги, розладів травлення. Вона уповільнює процеси старіння організму, частково завдяки вмісту флавоноїдів.

Та ягода, яка зібрана в українських лісах, може завдати шкоди при певних обставинах. Це трапляється найчастіше при надмірному вживанні, адже плоди можуть спровокувати виникнення алергічної реакції. Не можна вживати при захворюваннях підшлункової залози і шлунку в стадії загострення.

Поділись


Новини партнерів