10 правил харчування в спеку, які ми постійно порушуємо

Якщо стовпчик термометра невблаганно тягнеться до 30 градусів, організм страждає від перегріву. Звичайно, завжди можна сховатися під кондиціонер або прийняти прохолодний душ, але не варто забувати і про харчування. Пропонуємо десять важливих правил, яких варто дотримуватися, поки на дворі все ще стоїть спекотна погода.

Правило №1: Додаткова волога
У спекотну погоду корисно споживати сирі овочі і зелень – особливо ті, які на 70 і більше відсотків складаються з води. Це огірок, редис, салат-латук, селера і шпинат.

Правило №2: Не забувайте про фрукти
Як і овочі, фрукти (особливо в сирому вигляді) надають охолоджуючу дію на організм. Почніть день з поживного смузі, їжте фрукти між основними прийомами їжі або додайте кілька скибочок в питну воду, яку берете з собою.

Правило №3: Морські водорості
Включіть в ваш раціон страви з морських водоростей. З потом організм втрачає життєво важливі мікроелементи – калій, магній і натрій. Водорості здатні запобігти їх дефіцит, а ще наситити організм йодом, якого так не вистачає жителям високогір’я і регіонів, віддалених від моря і океану.

Правило №4: Риба замість м’яса
Китайська медицина називає рибу «прохолодною», а молюсків – «холодною» їжею. Вважається, що, потрапляючи в організм, вони працюють на зниження температури, навіть в приготованому вигляді. Кращої їжі для спекотного літа годі й шукати!

Правило №5: Трави
Деякі трави надають охолоджуючу і тонізуючу дію на організм. Так, подорожник, кульбаба і кінза стануть корисними доповненнями до літніх салатів. Кропиву можна додати в суп, а гібіскус, червону конюшина, м’яту, листя смородини і мелісу – в освіжаючий чай.

Правило №6: Гостра їжа і гарячі напої
Ви не повірите, але саме гострі страви і гарячі напої рятують від спеки жителів Близького Сходу, Африки та спекотної частині Азії. Вся справа в тому, що пекучі спеції і чай змушують людину потіти і охолоджувати шкіру природним способом.

Правило №7: Пийте більше води
Це більш ніж очевидно, але в спеку організм дійсно потребує додаткової рідини. Якщо ви не можете змусити себе пити воду в чистому вигляді, спробуйте додати в неї пару кружечків огірка, кілька ягід, сік лимона або два-три листочка меліси – напій відразу ж придбає цікавий смак і аромат.

Правило №8: СТОП-лист
У спекотну погоду організм піддається великому навантаженні. Постарайтеся позбавити його від необхідності ще й перетравлювати важку їжу. Тимчасово відмовтеся від м’яса, алкогольних напоїв, кави, тортів та інших калорійних солодощів, газованих напоїв, борошняних продуктів і сигарет (від них варто відмовитися назовсім!).

Правило №9: Швидкі страви
Продукти з глибокою тепловою обробкою залиште на зимовий період. Влітку переважно споживайте їжу, яку можна з’їсти сирою. Якщо це неможливо, готуйте їжу на пару, методом тушкування або швидкого обжарювання з постійним помішуванням. А страви, приготовані у фритюрі, скороварці або в духовій шафі, відкладіть до перших холодів.

Правило №10: Не переїдайте
Японці вважають, що з-за столу потрібно вставати злегка голодним. Це правило східного довголіття актуально влітку як ніколи. Пожалійте своє змучене спекою тіло і замініть надлишки їжі водою. Стакан рідини, випитий за півгодини до їжі, заповнить порожнину шлунка, і ви зможете швидше відчути почуття насичення (нехай і помилкове). І переварити таку вечерю організму буде набагато легше.

Джерело

Поділись


Новини партнерів