Категорично заборонено: медики сказали, кому не можна їсти м’яту

Важливо знати, як правильно застосовувати, щоб не нашкодити

М’яту відносять до лікарських рослин, тому чай з м’ятою володіє багатьма цілющими властивостями. Він втамовує спрагу, розслабляє, відновлює сили, допомагає забути про проблеми. Однак лікарі дотримуються думки – зловживати цією рослиною не варто.

М’ята відноситься до лікарських рослин. У ній є велика кількість біоактивних речовин: фітонциди, мінерали, вітаміни, ефірна олія. Завдяки їм, м’ята має наступні лікувальні властивості:

• покращує травлення;

• допомагає при діареї;

• має сечогінну дію;

• нейтралізує гнильні процеси в кишечнику;

• лікує хвороби горла;

• полегшує болі при ревматизмі (компреси);

• знімає свербіж шкіри.

Обговорюючи корисні властивості перцевої м’яти, не можна не відзначити і наявні протипоказання до застосування зазначеної лікарської трави.

Перш за все, перцева м’ята протипоказана людям, які страждають від зниженого тиску. Це не означає, що потрібно повністю відмовитися від подібного напою, просто слід приймати його з обережністю.

Помірно вживати м’ятний чай слід і чоловікам, так як в ньому міститься багато фітоестрогенів – жіночих гормонів. Однак, мова йде саме про нормування (максимум 1-2 чашок в день), а не про категоричну заборону.

Людям з важкими захворюваннями внутрішніх органів потрібно добре розібратися, яка буде користь і шкода від вживання м’ятного напою. Необхідно отримати пораду лікаря.

Ще однією групою, якій протипоказана перцева м’ята, є алергіки з індивідуальною непереносимістю до цієї рослини. У деяких випадках уникнути негативних наслідків можна, лише повністю відмовившись від вживання цієї рослини в будь-яких видах.

Хоч м’ята відмінно справляється з проявами токсикозу, але безконтрольний прийом її в період виношування дитини теж небезпечний. А при загрозі передчасних пологів на пізніх термінах або підвищеному тонусі матки м’ята заборонена навіть у невеликих кількостях.

Протипоказана рослина і для дітей грудного віку, оскільки ментол здатний викликати пригнічення або навіть повну зупинку дихання дитини.

Важливо пам’ятати, що в будь-якому випадку при приготуванні настоянок і відварів з перцевої м’яти необхідно дотримуватися дозування навіть тим людям, які не належать до вищевказаних категорій, так як її перевищення може викликати сонливість.

Не зайвою буде і консультація лікаря, який після відповідних обстежень допоможе вам краще розібратися з дозуванням м’ятних настоїв чи відварів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів