Формула здорового харчування доктора Бубновського для тих, хто хоче жити довго

Добре відомо, що старіння організму супроводжується:

1) Зміною клітин, які виникають в результаті пошкодження при хворобах. Наприклад, остеохондроз – це зміна структури, форми і якості хребців (спондильоз) і міжхребцевих дисків (хондроз). При атрофії м’язів відбувається переродження еластичної сполучної тканини в фіброзну (жорстку, ригідну). При ішемічній хворобі серця відбувається зміна судин, втрата пружності їх внутрішньої оболонки, ендотелію, її розпушення і поява в судинах мікроотворів, які обростають атеро- склеротичними бляшками, і так далі …

Природно, ці зміни клітин відбуваються в результаті порушення їх функціональності, невикористання (атрофія, ішемія) і пошкодження. Як правило, ці зміни незворотні. Але, на щастя для людини, можна включити і механізм компенсації. Тобто змусити працювати інші (сусідні) клітини замість пошкоджених. Без гімнастики і правильних фізичних зусиль ці «старечі» зміни клітин не подолаєш.

2) Зникненням клітин – були м’язи, але при їх невикористанні – зникли, атрофувалися. І ця реакція старіння керована і неприродна. Лінь – головна причина повільного «зникнення» організму. До речі, паралельно зі зникненням м’язів зникають і залежні від них структури – кровоносні і лімфатичні судини і капіляри. А значить, з’являються все ті ж хвороби (див. Пункт 1).

3) Засмічення внутрішніх структур. Я вже говорив про наявність в організмі людини різних порожнин, пазух, сумок, мисок, кишечника, через які проходить вся гуморальна рідка система (кров, лімфа, вода), що живить організм. Але в разі затримки цих потоків виникає засмічення саме в місцях, для цього відповідних.

Повторюємо, образ людини можна порівняти з будинком, в який надходить чиста вода, а виходить каналізаційна. Ці процеси повинні працювати безупинно, інакше – камені (нирки, печінка, кишки), атеросклероз судин, остеохондроз. І у кожної людини, в залежності від способу життя, свого часу прояви цих хвороб «засмічують» організм. Причина все та ж – гіподинамія (недостатня кількість аеробних навантажень) і гіпокінезія (недолік силових і вправ, і вправ на розтяжку).

4) Засмічення зовнішнє. Це не тільки зморшки і обвисле тіло на кістках. Це неохайність в тілі (неприємний запах від людини, дійсно старечий) і в одязі. Приклад: на прийом приходить, здавалося б, за анкетою інтелігентний, освічений пацієнт. Економіст, 61 рік. Носок на п’яті порваний, запах залежаний (як одяг у наших бабусь в скрині). Верхня частина тулуба бочкооподібна, ноги тонкі, з атрофованими м’язами. Стопи ригідні, як чоботи, що не розгинаються. Колінні суглоби з артрозами. Хвилюється, і від цього ще більше потіє. Руки тремтять. Однією нирки вже немає. Вилучена з онкологічними ознаками. Дегенеративні (незворотні) зміни хребта … Але ще працює ?! Далі що? Навіщо жити? Годувати хворобу ліками? Підтримувати і фінансувати аптеку?

Таких багато. Вони намагаються щось змінити, але мають погляд приреченої людини. З усім погоджуються і … нічого не роблять. Так. Зайти на консультацію, поговорити про своє, наболіле. У цей, четвертий, пункт вливаються всі попередні три. Мало того, засмічення зовнішнє – це результат, властивий людям ледачим і малорухливим. Іншого результату для них не буде. Терміни різні.

5) Втрата рідкого середовища. Цей патофізіологічний феномен пов’язаний не тільки з малим споживанням води (менше двох літрів на добу), а й взагалі з недостатнім контактом з водою.

Вода є найважливішою складовою частиною організму і у дорослої людини дорівнює 58-66%, а у новонародженого – до 74% від загальної ваги тіла. Такі найважливіші елементи тіла, як міжхребцеві диски, великі суглоби містять до 84% об’єму води і цілком залежать від її надходження в свою структуру. Нестача води переноситься організмом набагато важче, ніж голодування. Тварина при голодуванні без загрози для життя може втратити весь свій жир і до 50% білка, втрата ж понад 10% води є смертельною. Без їжі людина може існувати тривалий час. Без води вона гине протягом декількох днів.

Однак не слід одномоментно вживати велику кількість рідини. Це може перевантажити серце і нирки, ускладнити їх роботу, сприяти вимиванню з організму корисних речовин (солей, вітамінів). Проте під час занять на тренажерах, та й при занятті активними видами спорту рекомендується постійно «підпоювати» організм, по одному ковтку (наприклад, між вправами, що супроводжуються активним видихом).

Справа в тому, що з видихом судини головного мозку втрачають воду і може виникати стан гіпоксії, втрати свідомості, а після занять – навіть головні болі. Таким чином, пити під час занять спортом потрібно багато, але не за один раз, а часто і по одному ковтку. Крім того, слід враховувати, що багато води надходить в організм з їжею.

Наприклад, помідори містять 94% води, картопля – 76%, яйця – 74%, хліб – 40%, м’ясо – 75%, молоко – 87,5%, яблука – 84% води. Щодня виділяється з організму близько 2,5 літра води. Така ж і загальна добова потреба в ній. У осіб, що регулярно займаються спортивною діяльністю, останній показник може бути збільшений на 1 літр і складати 3-3,5 літра води.

Я рекомендую щоранку починати з «внутрішнього душу» – прийому води або зеленого чаю. Можна з медом. Питають, скільки? Відповідаю – до перших крапель поту на обличчі, голові. Потім зробити гімнастику, як би розподіливши випиту воду по тілу, «промивши кісточки», і тільки потім приступати до сніданку.

Саме дієтологією я займався три роки, коли після милиць, які не давали придбати зайву вагу, сів за «парту», поступово до медичного інституту (це зараз багато колишніх інститутів стали університетами, а то й академіями). Мені сподобалось висловлювання І. П. Павлова (втім, як і всі, що він писав): «Якщо надмірне і виняткове захоплення їжею є проявом тваринності, то і зарозуміла неувага до їжі є нерозсудливістю, і істина тут, як і скрізь, лежить в середині: не захоплюйся, але придділи належну увагу … »

На думку цього великого вченого, їжа, потрапляючи в організм людини і змінюючись в ньому, уособлює собою життєвий процес в усьому його обсязі – від найелементарніших фізичних властивостей організму аж до найвищих проявів людської натури.

Людина, яка правильно і повноцінно харчується, зазвичай добре і молодо виглядає. Вона бадьора, весела і має високу працездатність. Людина, яка систематично недоїдає і / або неправильно харчується, виглядає старшою за свій вік. Вона млява, безініціативна, дратівлива, прискіплива; працездатність її знижена. Така людина, як правило, схильна до захворювань.

Чарлз Дарвін в листі до свого друга Гукера писав, що робота мозку в значній мірі залежить від шлунка. Тоді як потрібно ставитися до їжі, щоб вона стала одним з незамінних чинників здоров’я? У якісному відношенні наша їжа повинна містити всі основні поживні речовини, необхідні для життя організму: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, солі, воду. Процеси використання, тобто розпаду і засвоєння поживних речовин, що протікають в тканинах і клітинах організму, називаються трофікою тканин (наприклад, дистрофія – порушення харчування).

Білки

Білки є найважливішою складовою частиною кожної клітини тваринного і рослинного організму.

Білок – основа життя. До складу білка входить азот, якого немає ні в жирах, ні в вуглеводах. Тому білок нічим не можна замінити. Він може утворюватися в організмі лише з інших білків. Білки, які споживає людина, використовуються для побудови клітин і тканин, представляючи собою основний пластичний матеріал.

Тобто білок – головний «будівельний матеріал» для організму. Найбільш повноцінними вважаються тваринні білки, які в добовому раціоні повинні становити не менше однієї третини. Основними джерелами повноцінного білка є м’ясо, риба, яйця, молоко, сир, сир, кисле молоко, кефір. Існують і рослинні, також повноцінні білки в картоплі, капусті, в усіх крупах – рис, гречка, геркулес, бобові (особливо соя).

При неправильному харчуванні білок в організмі може трансформуватися в жири і вуглеводи.

Жири

Це енергетичний матеріал, джерело теплоутворення. «Згораючи» в організмі, жири дають приблизно в два з половиною рази більше калорій, ніж така ж кількість білків і вуглеводів. Жир добре засвоюється – приблизно на 95-97%.

Найбільш корисними для організму людини є жири тваринного походження (особливо лецитин, який сприяє засвоєнню холестерину і вітамінів А і D). До таких жирів відноситься вершкове (коров’яче) масло, печінковий жир, жир жовтка, в якому лецитину міститься в п’ять разів більше, ніж холестерину. Дуже корисні рослинні олії, які не містять холестерин.

Вуглеводи

Є енергетичним матеріалом. Вуглеводи – «швидка енергія». Ласунам хотілося б нагадати, що надмірне надходження вуглеводів (прості цукри – глюкоза) сприяє відкладенню в вигляді жирової тканини.

Вуглеводна їжа – це цукор, хліб, крупи, картопля, овочі, фрукти, ягоди, тобто переважно рослинна їжа.

Необхідний компонент правильного харчування – груба клітковина рослин (целюлоза). Вона не перетравлюється в кишечнику, але, будучи механічним подразником кишечника і шлаковим компонентом їжі, сприяє перистальтиці (хвильовому скороченню кишечника) і, як наслідок, – пересуванню їжі по кишечнику і своєчасному його випорожненню.

Не варто втомлювати читача значенням мінеральних елементів і вітамінів, без яких неможлива життєдіяльність організму і до яких відносяться натрій, калій, кальцій, магній, залізо, фосфор, хлор, сірка, фтор, йод, мідь і багато інших.

Але загальноприйняту кухонну сіль (NaCI) краще замінити морською сіллю або хорошим соєвим соусом.

Кальцій

Кальцієм багаті молоко, сир, сир, яйця, рис, спаржа, редиска, шпинат, салат, соя, суниця, морква, капуста. Брак кальцію в кістках є одним із проявів остеопорозу. Проте споживання препаратів кальцію, настільки модне сьогодні, від остеопорозу не рятує, оскільки надходження кальцію в кістки здійснюється тільки за допомогою м’язів, прикріплених до відповідних кісток. Простий приклад: після перелому кістки утворення кісткової мозолі найбільш швидко відбувається в тому випадку, якщо людина рухається (природно, правильно).

Всім відомий в практиці травматології апарат Ілізарова, який дозволив людині зі зламаними кінцівками пересуватися вже на третій день після травми при накладенні гіпсу та знерухомленні (іммобілізації) ноги, тоді як при іммобілізації (гіпс) кістковий мозоль може не утворитися зовсім, навіть після кількох місяців.

Особисто я випробував обидва ці варіанти (гіпс і апарат Ілізарова). І тільки апарат Ілізарова врятував мені практично зруйновану ногу, коли я з його допомогою став ходити.

Про що це говорить? Про те, що тільки активізація м’язової тканини зміцнює кістки. А вживання кальцію лише у вигляді їжі при нерухомості тільки засмічує судини.

Вітаміни

Вітаміни сприяють засвоєнню (асиміляції) основних харчових продуктів. В даний час авітамінозом можуть страждати тільки соціально незахищені верстви населення. Будь-який сучасний довідник розповість про роль вітамінів А, В, В2, РР, С, Д, Е, але не всі, займаючись приготуванням їжі, розуміють, що вітаміни легко руйнуються, втрачаючи свої властивості при недотриманні певних правил. Для того, щоб вітаміни менше піддавалися руйнуванню при кулінарній обробці їжі, слід пам’ятати, що:

1. Не можна використовувати для варіння їжі погано очищений посуд.

2. Овочі перед варінням слід промивати, а не тримати в воді, оскільки вітамін С переходить в воду.

Фрукти і овочі – головне джерело лужних і мінеральних речовин, тому їх споживання повинне бути щоденним. Але головне для організму – мінеральна рівновага, яка досягається при змішаному і різноманітному складі їжі.

В процесі термічної обробки харчових продуктів кисень діє на вітаміни з руйнівною силою. Тому необхідно:

1. Нарізати овочі та зелень тільки перед тим, як класти їх в каструлю, в якій вода вже кипить.

2. Закривати каструлю кришкою й, при цьому овочі мають бути занурені у воду.

3. Уникати зайвого кип’ятіння вітаміновмісних продуктів.

4. Не тримати готову їжу на плиті. Вітаміни краще зберігаються в холодильнику.

5. Кожне розігрівання і охолодження продуктів або готової їжі руйнує вітаміни С, В, PP.

6. Відвар з-під овочів слід використовувати для приготування інших страв, так як він містить вітаміни.

7. Приготування овочів на пару краще зберігає вітаміни.

8 Тримати вітамінні продукти слід в сухому, прохолодному, затемненому місці в щільно закупореній посуді (упаковці).

Джерело

 

Поділись


Новини партнерів