10 гормонів, які впливають на вашу красу

Наш організм – це складна система, в якій всі процеси взаємопов’язані і налагоджені природою. Найменші збої в його роботі відбиваються на функціонуванні всієї системи, в тому числі і нашій зовнішності. Початкові дані, такі як колір волосся і тип статури, записані в ДНК-коді і не змінюються протягом життя, а те, наскільки пружною виглядає наша шкіра і струнким тіло, багато в чому залежить від рівня гормонів.

Головні гормони, які впливають на нашу красу:

Естроген

Естроген – це ціла група жіночих статевих гормонів, до яких відносяться естрон, естріол і естрадіол. Всі вони виробляються в яєчниках, відповідають за формування фігури за жіночим типом, розвиток статевих органів і регулюють менструальний цикл.

«Якщо естроген виробляється в нормальній кількості, він дуже позитивно впливає на зовнішній вигляд жінки, – розповідає Ірина Вяткіна, лікар гінеколог- ендокринолог. – Цей гормон бере участь в процесі відновлення клітин всього організму, в тому числі і шкіри. Естроген позитивно впливає і на красу волосся: надає йому блиску, зберігає молодість і здоров’я. Естрогени піднімають настрій, відповідають за флірт, перешкоджають відкладенню холестерину в стінках судин, змушують блищати очі, розгладжують зморшки, роблять шкіру еластичною і пружною, тим самим роблячи жінку красивою. Крім того, естрогени піднімають настрій і сприяють розвитку потягу у жінок до осіб чоловічої статі. На тлі збільшення вироблення естрогену поліпшується координація рухів і тим самим хода, змінюється якість мовлення. Вона стає більш приємною для сприйняття».

Естроген по праву вважається головним жіночим гормоном краси. Його дефіцит позначається не тільки на самопочутті, а й на зовнішності: волосся стає тьмяним і може рости в непотрібних місцях (наприклад, на підборідді або грудях), а шкіра виглядає блідою і починає рано в’янути. Саме з рівнем естрогену пов’язують такий феномен, як «осіннє випадання волосся». Навесні і влітку рівень гормонів природним чином підвищується, а до осені – знижується.

Сезонне випадіння волосся в розумних межах – це нормальний стан організму, і немає приводу переживати через це.

Бувають ситуації, коли рівень естрогену у жінки підвищений. Це супроводжується порушенням статевої функції (пропадають місячні або овуляція), утворенням жиру саме на животі та стегнах та передменструальним синромом.

Прогестерон

Основне завдання прогестерону – це розвиток яйцеклітини і її розміщення в матці, тому його часто називають гормоном вагітності. У невагітних жінок прогестерон також присутній і підвищується в другій фазі менструального циклу, що, на жаль, негативно позначається на зовнішності.

«Прогестерон сприяє затримці рідини в організмі, підвищує проникність судинної стінки, шкіра отримує здатність розтягуватися, підвищується виділення шкірного сала і з’являються вугрові висипання. Може з’являтися набряки на обличчі за рахунок затримки рідини», – каже Ірина Вяткіна.

Прогестерон також активно сприяє запасанню жиру, готуючи нас до вагітності, навіть якщо ми її не плануємо. Тому в другій фазі циклу багато жінок набирають один-два зайвих кілограми. Крім того, прогестерон знижує опірність організму інфекціям, що позитивно впливає на патогенну мікрофлору шкіри через ослаблення імунітету і часто призводить до утворення прищів.

ДГЕА (дегідроепіандростерон)

«ДГЕА – гормон, що виділяється залозами. Він є попередником статевих гормонів, відповідає за статевий потяг, ясний розум, тверду пам’ять, м’язову силу і фізичну витривалість і покращує настрій – все це є невід’ємною частиною молодості і краси», – каже Олена Шаткар, ендокринолог.

Знижений вміст дегідроепіандростерону негативно позначається як на всьому гормональному фоні, так і безпосередньо на зовнішності і самопочутті. В першу чергу дефіцит ДГЕА проявляється ламкістю нігтів і випадінням волосся, поганим настроєм і зміною тривалості менструального циклу.

Мелатонін

Мелатонін, відомий як гормон сну, впливає і на багато інших функцій організму. Він бере участь в роботі шлунково-кишкового тракту, ендокринної та імунної систем, відповідає за нормальне функціонування клітин мозку і захист від вільних радикалів.

Так, мелатонін – це потужний антиоксидант, рівень якого впливає на те, як шкіра і інші органи можуть самостійно протистояти вільним радикалам, які руйнують клітини. І це ще не все.

«Дія мелатоніну зачіпає спалювання жиру під час сну, – розповідає Олена Шаткар. – Вироблення гормону відбувається під час сну в його найбільш глибокій фазі – приблизно з 12 години ночі до 4 години ранку. Головна істотна умова для його вироблення – людина повинна спати в темному приміщенні. Критерієм темряви може служити факт неможливості роздивитися свою витягнуту руку. Будь-яке світло – це ворог мелатоніну, в тому числі циферблат електронного будильника, не кажучи вже про екран смартфона, комп’ютера, телевізора або ліхтарі на вулиці. Зменшення рівня мелатоніну – це сигнал іншим органам і залозам, що настав час для відпочинку. Яєчники у жінок припиняють роботу, сильно знижується рівень естрогену, приходить менопауза. У чоловіків значно знижується кількість гормону тестостерону».

Таким чином, нічний спосіб життя безпосередньо пов’язаний не тільки з погіршенням роботи всього організму, але і з зайвою вагою і швидким старінням шкіри.

Кортизол

Мелатонін впливає на вироблення кортизолу – гормону стресу, який синтезується наднирковими залозами і допомагає вижити в екстрених ситуаціях.

«При зміні вироблення кортизолу змінюються вуглеводний обмін і вироблення інсуліну, що призводить до зміни зовнішнього вигляду і якості шкіри. При високому рівні інсуліну відбувається порушення роботи сальних і потових залоз, шкіра втрачає свої природні захисні властивості, легко уражається бактеріальною і грибковою інфекцією, втрачає свою пружність, еластичність, знижується синтез колагену. При підвищенні рівня кортизолу шкіра стає тонкою і схильною до появи пігментації. При нормальному виробленні кортизолу шкіра пружна, рівна і красива», – розповідає Ірина Вяткіна.

Підвищений кортизол сприяє накопиченню жиру в ділянці обличчя і живота, тому справедливим є висловлювання, що стрес заважає схуднути.

Тестостерон

Тестостерон, хоч і вважається умовно чоловічим гормоном, у жінок також виробляється за допомогою надниркових і статевих залоз. Тестостерон має безпосередній вплив на красу шкіри.

«Він підвищує швидкість відновлення клітин епідермісу і збільшує вироблення колагену за рахунок стимуляції сполучної тканини, що виробляє протеїни, необхідні для синтезу колагену, – каже Ірина Вяткіна. – З віком спостерігається зниження синтезу тестостерону. В результаті сповільнюється регенерація шкіри, знижуються її захисні функції і пружність».

Такі ж симптоми можуть спостерігатися і в молодому віці через гормональні порушення. Підвищення рівня тестостерону в нормі відбувається у другій фазі циклу, що разом з прогестероном провокує утворення прищів.

Зараз набирає популярності тестостеронова терапія, яка покращує якість шкіри при віковому зниженні синтезу гормону. Лікарі попереджають, що самостійним прийомом тестостерону можна сильно нашкодити своєму здоров’ю – така терапія проводиться тільки за призначенням та під наглядом ендокринолога.

Соматотропін

Соматотропін відомий як гормон росту. Його вплив на красу і молодість складно переоцінити.

«Соматотропін відповідає за ріст і відновлення кісток, допомагає нормалізувати обмінні процеси, підсилює спалювання жиру і допомагає печінці виробляти енергію для всього організму, – розповідає Олена Шаткар. – З віком вироблення гормону росту сповільнюється, в зв’язку з цим починаються процеси старіння. Підвищити рівень соматотропіну допомагають регулярні фізичні навантаження, правильне харчування і повноцінний нічний сон».

Вироблення гормону росту починає знижуватися вже після 25 років, а до 45 років його синтез в два рази менший, ніж в дитинстві. Це супроводжується зниженням якості сну, порушенням апетиту і збільшенням маси тіла.

Тиреотропний гормон, тироксин і трийодтиронін

Тиреотропний гормон, тироксин і трийодтиронін – це все гормони щитовидної залози, які працюють разом. Вони беруть участь практично у всіх обмінних процесах організму, регулюють метаболізм, швидкість синтезу вітамінів і підтримують нормальну функцію дихання.

«При нестачі гормонів щитовидної залози (гіпотиреозі) шкіра стає сухою, нігті – ламкими, випадає волосся. А при надлишку гормонів щитовидної залози (гіпертиреозі) шкіра стає вологою, підвищується пітливість, а, незважаючи на здоровий апетит і достатній прийом їжі, людина втрачає у вазі. Однак скинуті кілограми зовсім не радують, тому що при цьому серйозно порушується робота серця, – каже Юрій Потєшкін, лікар-ендокринолог. – При перших симптомах, що вказують на неполадки з функціонуванням щитовидної залози, слід зробити аналіз крові на тиреотропний гормон. Саме він регулює функції тироксину і трийодтироніну і відображає їх рівень в організмі».

Майте на увазі, що будь-яка спроба самостійно виправити гормональний дисбаланс може спричинити за собою ще більші проблеми зі здоров’ям. Грамотний лікар-ендокринолог може вам підібрати потрібний тип і дозування гормонозамінної терапії. Часом можна обійтися і без неї: на порушення роботи гормональної системи може впливати будь-яке інше захворювання і навіть низький рівень вітамінів і мікроелементів. У таких випадках лікар буде коригувати саме першопричину.

Джерело

Поділись


Новини партнерів