Один з факторів, що істотно підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань – високий рівень холестерину. А найпростіший спосіб контролювати його вміст в крові – стежити за харчуванням і частіше їсти продукти, які знижують рівень «поганого» холестерину. Ось список найздоровіших продуктів, які варто їсти кожен день – і підтримувати тим самим своє здоров’я.
Оливки і оливкова олія
Найнижчий рівень захворювань серцево-судинної системи – в тих регіонах світу, де оливки і оливкова олія є обов’язковою частиною повсякденного раціону. Дослідження підтверджують, що протягом двох годин після вживання рівень холестерину в крові утримується на безпечному рівні – тому оливки і олія, приготована з них, варто їсти кожен день.
Авокадо
Дуже корисний овоч, багатий корисними ненасиченими жирами, а також кислотою омега-3, яка життєво необхідна для здоров’я наших судин. Крім того, авокадо допомагає регулювати баланс «поганого» і хорошого холестерину, захищаючи тим самим наше серце.
Лосось
Бажано з’їдати хоча б дві порції жирної риби в день – це підтримує здоров’я мозку, судин і серця. Жирні сорти риби багаті мононенасиченими жирами, які регулюють рівень холестерину, а також жирними кислотами омега-3 і омега-6, які допомагають знизити рівень «поганого» холестерину.
Вівсянка
Чим більше клітковини у вашому раціоні, тим нижче вміст шкідливого холестерину в крові. Овес – один з джерел корисних харчових волокон, яких зазвичай нам дуже не вистачає. Тільки стежте за тим, щоб ваша ранкова каша готувалася з цільних зерен – тільки вони по-справжньому корисні.
Квасоля
Ще одне джерело дорогоцінної клітковини – бобові і особливо квасоля. Як підтвердили результати дослідження, опублікованого в журналі Канадської медичної асоціації, одна порція квасолі в день протягом півроку допомагає знизити рівень холестерину на 5%.
Куркума
Справжня «королева спецій», яка робить нашу їжу не тільки смачніше, але й корисніше. Куркума володіє потужним протизапальним ефектом, а також допомагає знизити рівень холестерину навіть у тих, хто страждає на ішемічну хворобу серця.
Мигдаль
Ці смачні горішки не тільки джерело корисного рослинного білка, клітковини і ненасичених жирів, але і справжній ворог холестерину. Щоденне вживання мигдалю протягом шести тижнів допомагає підвищити рівень «здорового» холестерину – і захистити свої судини.
Темний шоколад
Смачний, солодкий і дуже корисний – темний шоколад це не просто ласощі, але ще і дуже корисний продукт. Флавоніди, особливі антиоксиданти, яких багато в какао-бобах, допомагають в тому числі і знизити рівень небезпечного холестерину в крові і зменшити приховані запальні процеси в організмі. Але головне – вибирайте шоколад з високим вмістом какао.