Вчені розповіли, як зберегти пам’ять і поліпшити увагу

Дослідження американських учених показало, що 4000 кроків щодня здатні поліпшити увагу і здатність краще мислити.

Це буде особливо корисно для людей в літньому віці.

Дослідження показали, що фізичне навантаження особливо потрібна для запобігання зниження когнітивних функцій і деменції у людей похилого віку. Зниження когнітивних здібностей відбувається, коли люди починають відчувати труднощі з обробкою і запам’ятовуванням інформації.

Обсяг і щільність тканин мозку служать об’єктивними показниками стану психічного здоров’я. Ці фактори вимірюються різними методами нейровізуалізації. Попередні дослідження показали, що фізичні навантаження корелюють з високим обсягом гіпокампу, критично важливої ділянки мозку.

Гіпокамп відповідальний за наші спогади, коли вони з короткої пам’яті переходять у довгу. Також гіпокамп відповідає за емоції і просторову орієнтацію.

Вчені провели дворічні дослідження, в ході яких взяли участь 29 осіб віком до 60 років, у яких були скарги на пам’ять. Дослідники простежили фізичні навантаження старих, користуючись акселерометром.

Учасників експерименту розділили на дві групи: в першу потрапили ті, хто в день проходив більше 4000 кроків, а у другу групу потрапили інші учасники дослідження.

Пацієнтам приготували кілька психологічних тестів і МРТ-сканування головного мозку. З’ясувалося, що ті, хто проходив більше 4 тисяч кроків щодня, мали більш щільний гіпокамп і більш щільні тканини областей мозку навколо гіпокампу, ніж ті, хто проходив менше 4 тисяч кроків.

“Деякі дослідження намагалися з’ясувати, як фізична активність впливає на щільність структур мозку. Щільність – більш точний показник стану мозку, ніж обсяг. Вона може допомогти відстежувати тонкі зміни в мозку значно раніше, ніж почнуть спостерігатися зміни обсягу, і це може передбачити зниження розумових здібностей”, — говорить автор експерименту.

Джерело

Поділись


Новини партнерів