Чому потрібно їсти менше цукру: відповідь фахівців

Діабет – хронічне захворювання, від якого страждає багато людей. Але не всі знають про реальні наслідки цього захворювання, багато хто відчуває стрес, накручуючи себе і думаючи про жахливі наслідки. Сьогодні ми розвіємо 10 міфів, пов’язаних з цукровим діабетом.

Наслідки цукрового діабету

У цій статті ми розповімо вам, до яких наслідків приводить нас цукровий діабет.

Цукор – причина діабету

Міф: в усьому винен цукор, і всі діабетики – ласуни.

Реальність: надмірна кількість цукру сприяє набору маси тіла і впливає опосередковано на виникнення захворювання. Прямого зв’язку між захворюванням і споживанням цукру не виявлено.

Стрункі не хворіють на діабет

Міф: тільки повні люди схильні до ризику захворіти на діабет. Худим діабет не загрожує.

Реальність: пацієнтів з надлишковою вагою 85%, але решта 15% мають нормальну вагу. Генетична схильність і вісцеральний жир, що оточує внутрішні органи, – провісники діабету.

Діабетикам не можна народжувати

Міф: жінкам, які хворіють на діабет, не можна народжувати, тому що це загрожує здоров’ю новонародженого і їм самим.

Реальність: якщо вагітність планувати і регулярно відвідувати лікаря, можна уникнути серйозних наслідків. За 3-4 місяці жінці слід зайнятися своїм здоров’ям і способом життя.

Забороняються фізичні навантаження

Міф: спорт і фізична активність протипоказані при діабеті.

Реальність: спорт сприяє нормалізації рівня глюкози в крові і допомагає боротися з діабетом. Обов’язково потрібно, щоб лікар призначив прийнятне навантаження і тривалість тренувань. Перед початком тренування і кожні 30 хвилин активності рекомендується вимірювати рівень цукру в крові. На випадок, якщо знадобиться підняти рівень цукру, потрібно мати при собі перекус.

Солодощі під забороною

Міф: коли діагноз поставлений, солодощі виключені. Дозволяється вживати тільки спеціальні продукти для діабетиків.

Реальність: діабетики можуть їсти звичайні продукти, як і всі. Їм потрібно ретельно стежити за раціоном: обмежити продукти з швидкими вуглеводами, не налягати на солодке, варення, солодку газовану воду. Меню при діабеті має бути збалансованим, включати продукти зі складними вуглеводами, вітамінами, корисними жирами.

Сліпота

Міф: при діабеті погіршується зір і в результаті людина сліпне.

Реальність: діабет впливає на всі органи, і зір не виняток. Якщо дотримуватися правильного харчування, дотримуватися припису лікаря, утримуватися від алкоголю і куріння, до сліпоти не дійде.

Ампутація кінцівок

Міф: гангрени і ампутації при діабеті не уникнути.

Реальність: це одне з можливих ускладнень, але необов’язкове. Потрібно стежити за тиском і самопочуттям, дотримуватися здорового способу життя. Тоді ризик будь-яких ускладнень зменшується. Наслідки високого цукру при діабеті залежать від багатьох факторів, не потрібно себе лякати марно, краще тримати рівень цукру під контролем.

Мед можна їсти в будь-якій кількості

Міф: цукор і цукерки не можна їсти, а мед – можна хоч відрами.

Реальність: мед майже нічим не відрізняється від карамелі, в ньому міститься приблизно така ж кількість глюкози, як і в інших солодощах. Не варто налягати на замінники цукру.

Інсулін викликає залежність

Міф: інсулін нічим не відрізняється від наркотиків і викликає залежність. Його потрібно колоти тільки в крайньому випадку.

Реальність: в залежності від типу діабету призначають лікування: при 1-му типі гормон життєво необхідний, при 2-му – прописують таблетки, але, якщо вони перестають діяти, призначають інсулін.

Діабет заразний

Міф: цукровий діабет може стати причиною вірусу, який заражає оточуючих людей.

Реальність: діабет може з’явитися від збігу різних факторів: спадковість, ожиріння, спосіб життя. При контакті з діабетиком заразитися неможливо.

Щоб визначити, чи є у тебе діабет, і вчасно почати лікування, потрібно знати перші ознаки цукрового діабету. А профілактика нікому не зашкодить.

Джерело

Поділись


Новини партнерів