Що треба з’їсти, щоб швидко і міцно заснути: відповідь фахівців

Сон виявляється можна підгодувати і принадити… А потім спати собі солодким сном дитини.

Мелатонін виконує багато важливих функцій, в тому числі регулює час і якість сну. Чим більше в крові цього гормону, тим швидше ми засинаємо і міцніше спимо. Його вироблення, як і багато інших процесів в організмі, «прив’язане» до часу доби. Пік – з півночі до 4 години ранку. В цей час концентрація мелатоніну в крові в 30 разів вища, ніж вдень. Якщо, звичайно, нас оточує темрява непроглядна – мелатонін відрізняється рідкісною світлобоязню.

Правило повної темряви

Спати потрібно в повній темряві – без каганців, не під телевізор, завісивши вікна щільним шторами. До речі, багато сомнологів (фахівців зі сну) вважають, що тотальне безсоння, на яке скаржаться багато жителів великих міст, пов’язане зі «світловим забрудненням». Скрізь неон, ліхтарі і фари проїжджаючих авто.

Правило корекції меню

Додати в життя мелатоніну можна, скорегувавши меню. Цей гормон синтезується з серотоніну, а той, у свою чергу, з триптофану – незамінної амінокислоти, яку ми можемо отримати тільки з їжею. Організмом триптофан не виробляється.

Триптофану багато в білках – і тварин, і рослинних. Включайте в меню сою, водорості спіруліну, молоко, йогурт і сир, гриби, арахіс і мигдаль, горох і гречку, сир, кролятину, яловичину, індичку і рибу, яйця, пшоно і абрикоси.

Правило дружньої компанії елементів

Щоб триптофан міг перетворитися в серотонін, а потім і в мелатонін, потрібні супутні елементи – вітаміни В6, С, фолієва кислота і магній.

Не забувайте їсти шпинат, апельсини, смородину, банани, цільнозерновий хліб, волоські горіхи, квасолю і фундук. І тоді навіть вечірка, влаштована сусідами над вами, не завадить вам виспатися.

Джерело

Поділись


Новини партнерів