7 прихованих ознак анемії, які важливо помітити вчасно

Кожна третя жінка в світі (і майже кожна друга вагітна) схильні до анемії – захворювання, при якому клітини крові не можуть переносити достатню кількість кисню. У деяких випадках анемія вроджена, але трапляється і так, що це захворювання розвивається пізніше на тлі дефіциту вітаміну B12 і заліза. Перевірте, чи немає у вас цих ранніх симптомів анемії – і чи не час вам вживати заходів.

Задишка і запаморочення
Залізо і вітамін В12 необхідні для вироблення гемоглобіну – особливого білка, без якого неможливе достатнє виробництво еритроцитів. Якщо гемоглобіну недостатньо, клітини не отримують потрібну кількість кисню – і порушується кровопостачання органів дихальної системи і головного мозку. Через це ми можемо відчувати запаморочення і задишку.

Почуття втоми
Ще один симптом анемії – постійне відчуття втоми і швидка стомлюваність. А винен у цьому все той же дефіцит гемоглобіну. Якщо ви відчуваєте, що вам важче справлятися зі звичними як раніше, варто перевірити рівень гемоглобіну і вітаміну В12 .

Блідість
Недолік еритроцитів перешкоджає достатньому постачання киснем клітин найбільшого органу нашого тіла – нашої шкіри. І з цієї причини вона може виглядати блідою і навіть жовтуватою – так що раптова «аристократична» блідість це ще один привід якомога швидше звернутися до лікаря.

Болі в грудях
Чим менше еритроцитів в крові, тим вище навантаження на серце, якому доводиться працювати старанніше. В результаті підвищується частота серцевих скорочень, і ми можемо відчувати біль в грудях. Якщо не вживати ніяких заходів, це може призвести до розвитку тахікардії, збою серцевого ритму, розширення серця і навіть серцевої недостатності.

Зміна харчових звичок
Лід, харчова сода, глина, олівці і фарба – всі ці дивні предмета можуть здатися цілком апетитними тим, у кого розвивається анемія. Лікарі не можуть поки пояснити механізм виникнення цих дивних переваг, але однозначно пов’язують їх з тим що у людини починається анемія. Так що якщо вам раптом захотілося дивного, саме час здати аналізи на гемоглобін.

Холодні руки і ноги
Ще одна ознака дефіциту заліза та анемії – холодні руки і ноги. Саме залізо допомагає доставляти еритроцити в кінцівки, а саме еритроцити – свого роду провідники тепла. Тому коли в організмі не вистачає заліза, наші руки і ноги мерзнуть.

Головні болі
Час від часу голова болить у всіх нас – через стрес, нестачу сну, застуду та інші причини. Але якщо останнім часом головні болі ви відчуваєте частіше, а проходять вони – довше, варто звернутися до лікаря і здати аналізи на гемоглобін.

Джерело

Поділись


Новини партнерів