П’ять продуктів, які сприяють запаленню в організмі

За допомогою харчування можна знизити або підвищити ризик багатьох запалень, які лежать в основі низки серйозних хвороб.

Нутриціолог Світлана Нікітчук зазначила, що запальні процеси призводять до артриту, атеросклерозу, проблем зі шкірою, захворювань печінки, шлунку.

Так, деякі продукти можуть призвести до хвороб жовчного міхура, підшлункової залози, кишечника, щитоподібної залози, мозку, частих простудних захворювань, онкології.

Які продукти сприяють запаленню

• трансжири (маргарин і все що його містить, смажені продукти, фаст-фуд);
• рафінований цукор і продукти, які його містять;
• фруктоза;
• поліненасичені рослинні олії (крім оливкової олії);
• насичені тваринні жири (наприклад, жирне м’ясо).

Тому експерт радить відмовитися від вживання цих продуктів та замінити їх у своєму раціоні на щось корисніше.

Які продукти вбережуть від запалення

1. жирна глибоководна риба холодних морів;
2. горіхи;
3. насіння льону, чіа – джерела корисних омега-3 жирних кислот;
4. зелень – містить вітаміни С, рутин, К, фолати, клітковину;
5. овочі: капуста, буряк, морква, помідори – джерела вітамінів, антоціанів, мінералів і клітковини;
6. ягоди (чорниця, ожина, малина) і фрукти (цитрусові, ківі, ананас, яблука);
7. авокадо – містить фолати і мононенасичених жирні кислоти
8. кокосова олія – джерело корисних жирних кислот;
9. оливкова олія холодного віджиму;
10. зелений чай – у складі є антиоксиданти;
11. куркума;
12. імбир;
13. часник;
14. темні сорти винограду.

Також корисними будуть смузі з цих продуктів.

Світлана Нікітчук зазначає: здорове збалансоване харчування допомагає організму впоратися із запаленням і уникнути хвороб.

Джерело

Поділись


Новини партнерів