
Подорожник – невибаглива рослинка. У селах його споконвіку називали «супутник». А й справді – він супроводжує людину, де б та не була, окрім арктичних зон. Описувати, як виглядає подорожник, немає сенсу. Тільки ледачий в дитинстві, отримавши удар чи рану, не прикладав до хворого місця подорожник.
Препарати подорожника мають протизапальну, ранозагоювальну, кровоспинну, сечогінну, гіпотензивну дію. Застосовують їх при гіпертонії і атеросклерозі, при гострих і хронічних хворобах органів дихання: сік і настоянка листя подорожника – прекрасний відхаркувальний засіб. Використовують рослину при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, гастритах, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, гострих і хронічних ентеритах, виразковому коліті.
Якщо родимки почали пульсувати, хворіти, розростатися у вигляді пухлин – 40-денне приймання настоянки подорожника, соку або листя в меді або цукрі вбережуть від лиха. Застосовують кожні півроку для профілактики.
При хронічному спастичному коліті приготуйте 1 кг подорожника і 1 кг цукру. Листя добре промити, обсушити, укласти шарами, пересипаючи цукром (шар цукру – шар листя), в емальовану каструлю. Закутавши, поставте в темне місце на 3-4 тижні. Вийде суміш темно-болотного кольору. Процідіть і зберігайте в холодильнику. Приймайте 3 рази на день по 1 ст. ложці за 30 хвилин до їжі.
Я б особливо відзначив застосування подорожника при ракових пухлинах (у вигляді вологих компресів), а внутрішньо – при раку легенів і шлунка, для чого суміш тонко подрібненого свіжого листя з рівною кількістю цукрового піску настоюють в теплому місці протягом 2 тижнів. Отриману рідину приймають 3-4 рази на день по 1 ст. ложці за 20 хвилин до їжі.
А взагалі подорожник – надійний лікувальний засіб у всіх лікарських формах.
Сік подорожника з медом
1-й спосіб: вимите свіже листя розтирають у ступці, додають трохи води і нагрівають до кипіння. Не проціджуючи, рясно присмачують медом. При кашлі та температурі приймають по 1 ч. ложці щогодини.
2-й спосіб: добре вимите листя ріжуть, мнуть, вичавлюють сік, змішують його з рівною кількістю меду і варять 20 хвилин. Приймають по 1 ст. ложці 3 рази на день за 15-20 хвилин до їжі при гастритах, колітах, коліках. Зберігають у щільно закритому посуді, в прохолодному місці. На зиму сік заливають горілкою в рівних пропорціях.