
Якщо ви старше 45 років, то варто звернути пильну увагу на ці вітаміни!
Протягом життя, в міру старіння, потреби людини в харчуванні змінюються відповідно до біологічної стадії, в якій вона знаходиться.
Гормональні зміни
У жінок в 45-50 років спостерігається ряд гормональних змін, викликаних менопаузою. На цьому етапі фізіологічні зміни відбуваються природним чином через поступове зниження рівня естрогену в міру припинення активності яєчників.
Серед цих змін особливо небезпечні:
- Більший ризик втрати кісткової маси, більш висока поширеність остеопорозу і, як наслідок, можливі переломи.
- Нейровегетативні зміни: з’являються «припливи» з потовиділенням, порушеннями сну, дратівливістю, а також втомою.
- Підвищений ризик артеріальної гіпертензії крові, а також зміни в метаболізмі глюкози та згортання.
- В результаті надмірної ваги і зміни ліпідного профілю (холестерин і тригліцериди) через відсутність естрогену існує велика ймовірність розвитку серцевих захворювань.
- Зменшуючи колаген, шкіра стає більш сухою і тонкою.
- А також більш високий ризик деяких видів раку і діабету в процесі старіння.
У зв’язку з цим важливо, щоб в цей період всі жінки дотримувалися здорової та збалансованої дієти. Яка забезпечує необхідні поживні речовини для запобігання всіх цих вікових ускладнень, покращуючи якість життя.
Найбільш рекомендовані вітаміни:
Вітамін D:
Це один з найбільш рекомендованих вітамінів для жінок цього віку. Цей вітамін необхідний для засвоєння кальцію і підтримки цілісності кісток. Тому дуже важливо стежити за кількістю перебування на сонці. А також регулярно перевіряти його рівень в організмі.
Фолієва кислота:
Цей вітамін частіше рекомендують вагітним жінкам. А також було доведено, що це пов’язано зі зменшенням раку товстої кишки за рахунок зниження ризику помилок в синтезі ДНК.
Вітамін С:
Це антиоксидант з багатьма функціями в організмі. Зміцнює імунну систему і омолоджує клітини шкіри. А також різні епідеміологічні дослідження показали, що він знижує ризик розвитку ішемічної хвороби серця і раку.
Вітамін Е:
Він діє як антиоксидант в крові і тканинах. Згідно з різними дослідженнями було доведено, що він знижує ризик коронарних проблем. Рекомендується вживати олію авокадо і олію насіння льону.
В результаті це допомагає запобігти анемію, яка часто зустрічається у людей похилого віку з атрофічним гастритом, що впливає на засвоєння цього вітаміну.
Якщо ви збираєтеся вживати ці вітаміни у вигляді вітамінних добавок, то слід проконсультуватися з лікарем, щоб запобігти передозування і інші небажані наслідки.