
Весняний період ми асоціюємо з чимось особливим та новим. Переходимо на інше харчування, починаємо активно худнути, знімаємо пуховики, незважаючи на 0 градусів за вікном. Однак, на ділі, весна виглядає трохи інакше – часті застуди, авітаміноз, алергічні реакції і навіть депресивний стан. Хронічні захворювання протікають з періодом ремісії, при якому немає симптомів захворювання, і періодом загострення. Багато хвороб загострюються навесні і восени. Чому ж так відбувається?
По-перше, справа в нашій вегетативній нервовій системі. У період сильної різниці денних і нічних температур, і коли в цілому погода нестійка, підвищується навантаження на вегетативну нервову систему.
По-друге, зміна світлого і темного часу доби.
По-третє, зміна характеру харчування. Більшість з нас починає активно вносити в свій раціон свіжі овочі і фрукти. Так, є певна категорія людей, яка дотримується такого ж харчування, як і взимку. Однак, практика показує, що найчастіше з настанням весни люди біжать закуповуватися овочами і сідати на овочеві дієти «з понеділка».
І ось на додаток до вегетативної нервової системи вже починає страждати імунна система. Тому лікарі не радять поспішати переходити на легкий одяг (як би вам не хотілося одягнути яскраве, нове пальто, варто все ж таки трохи почекати!), адже вашому організму і так нелегко.
Через кліматичні зміни починають по-іншому вироблятися гормони. Наш організм починає отримувати більше сонця і перебудовуватися на літо, однак, саме тут на нас чекає небезпека. Адже до кліматичного літа ще далеко!
Від мінливих впливів на організм нас захищає вегетативна нервова система, підтримуючи сталість його складу і функції. Навесні під впливом перерахованих вище факторів може наступити збій у вегетативній нервовій системі. Захист різко знижується, і відбувається пошкодження в тому чи іншому органі. Справа в тому, що у кожної людини є своє «слабке місце», яке визначене спадковими факторами, а також формується в процесі життя. Якщо є хронічне захворювання, то це «слабке місце» вже, на жаль, визначено.
Як же захистити себе від загострення?
Ставтеся до свого здоров’я з особливою увагою:
- дотримуйтеся режиму дня;
- намагайтесь висипатися по мірі можливості;
- намагайтесь виділяти час на фізичні вправи, але якщо часу взагалі немає, то хоча б частіше ходіть пішки (наприклад, відмовтеся від ліфта);
- вихідні дні прогулюйтеся на свіжому повітрі;
- вводьте свіжі овочі і фрукти поступово, особливо, якщо взимку ви ними нехтували -для шлунково-кишкового тракту раптова велика кількість свіжих овочів може виявитися істотним ударом;
- необхідно суворіше дотримуватися дієти, але не міняйте різко свій раціон, це може негативно позначитися на вашому організмі.
Якщо ви страждаєте хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, то потрібно поставитися до складання плану харчування з ще більшою серйозністю (а при необхідності можна проконсультуватися з професіоналом). Адже в кожній окремій ситуації дієта буде сильно відрізнятися.
При виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, а також при хронічному гастриті необхідно дотримуватися цих правил:
- поступово вводьте в свій раціон більше білка: нехай це буде пісне м’ясо (філе індички або курки, телятина), яйця;
- обов’язково включіть в харчування тваринні жири (наприклад, у вигляді несолоного вершкового масла);
- з вуглеводів можна вживати каші, розварені до слизової консистенції, і киселі;
- молоко пригнічує вироблення шлункової кислоти і за умови переносимості є обов’язковим компонентом дієти (проте кисломолочні продукти варто вживати з обережністю і краще в складі готових страв);
- сіль в даній дієті обмежується;
- гострі, пряні продукти виключаються взагалі.
При захворюваннях жовчного міхура, підшлункової залози:
- виключаються жирні і смажені продукти;
- необхідно збільшувати частку білкової їжі (нежирне м’ясо і риба у вигляді суфле і котлет);
- дозволені нежирні бульйони, овочеві вегетаріанські супи;
- з кисломолочних продуктів варто віддати перевагу варіантам зі зниженою часткою жиру;
- з вуглеводів перевага віддається крупам, виключаємо бобові.
При хворобах кишечника є кілька варіантів дієти:
- якщо є схильність до закрепів, то в дієту варто включати рослинну клітковину і кисломолочні продукти;
- при послабленні стільця – варто збільшити частку круп, а молоко вживати з обережністю, у міру переносимості.
- виключаються бобові, гриби. Овочі та фрукти краще приймати термічно обробленими.
Для підтримки імунітету і правильної роботи шлунково-кишкового тракту можна пропити курс вітамінів. Та й взагалі, не варто обходити стороною вітаміни в весняний період. Безумовно, будь-який препарат повинен призначатися лікарем. Але тут ми говоримо про біологічно активні добавки, які не вимагають призначення лікаря, особливо, якщо у вас немає алергії і хронічних захворювань. В даному випадку можна вибрати полівітаміни, а також акцентувати увагу на вітаміні С.
Фастфуд, газовані напої, чіпси, гостре й солоне також варто виключити, особливо якщо ви вже маєте хронічне захворювання шлунково-кишкового тракту. Виключення фастфуду з раціону, звичайно, є актуальним для будь-якого сезону, проте навесні ШКТ може реагувати найбільш гостро на неправильне харчування.
Але якщо загострення все-таки відчувається, то обов’язково потрібно звернутися до лікаря. Адже вчасно призначене правильне лікування допоможе уникнути можливих важких ускладнень.