5 ознак того, що ви вживаєте занадто багато цукру

Одна з головних вимог, які повинні дотримуватися ті, хто по-справжньому дбає про своє здоров’я – їсти якомога менше цукру. Але справа в тому, що далеко не завжди нам вдається точно обчислити продукти, до складу яких входить цукор, а також визначити, скільки саме його додано. І щоб зрозуміти, як багато цукру в підсумку ми з’їдаємо, нам тільки й залишається, що спиратися на свої відчуття і підказки організму. Але, є кілька точних ознак, за допомогою яких наше тіло нам повідомляє, що цукру, мабуть, вже досить.

У вас проблеми зі шкірою

Занадто високий вміст цукру в раціоні неодмінно позначиться на стані шкіри – і, на жаль, в гіршу сторону. Як показало дослідження, результати якого були опубліковані в Журналі Академії харчування та дієтології США, поява акне безпосередньо пов’язано з високим споживанням цукру. І якщо на вашому обличчі стали занадто часто з’являтися небажані прищики, перевірте, чи не занадто багато цукру ви їсте.

Ви часто відчуваєте занепад сил

Головний біль, слабкість, занепад сил – все це прямий наслідок надлишку цукру в організмі. Сідаючи на цукрові «гойдалки», ви змушуєте свій організм переживати справжній шок – і він платить вам нестачею енергії. Мало сил? Спробуйте їсти більше овочів і м’яса і менше – цукру і легких вуглеводів.

У вас високий кров’яний тиск

Нагадаємо, що нормальний кров’яний тиск не повинен перевищувати показника 120/80 – все, що більше, загрожує підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань. При цьому лікарі сходяться водному: цукор і зокрема фруктоза здатні викликати порушення метаболізму і, як наслідок, гіпертонію. Більш того, автори дослідження, результати якого були опубліковані у виданні BMJ Open Heart, стверджують, що скорочення цукру для лікування гіпертонії більш важливо, ніж навіть відмова від натрію. Так що якщо у вас підвищений тиск, можливо, вам варто їсти менше солодкого.

У вас високий рівень холестерину

Ще одна «таємна» ознака занадто великої кількості цукру у вашому раціоні: збільшення рівнів різних жирів, циркулюючих в крові. Зокрема, надлишок цукру може знизити рівень «хорошого» холестерину і підвищити рівень «поганого». Механізм впливу кількості цукру на рівень холестерину і жирів поки не зовсім зрозумілий, але автори одного з досліджень вважають, що фруктоза може стимулювати вироблення тригліцеридів і холестерину.

У вас депресія

Відразу кілька досліджень, проведені в останні роки, продемонстрували зв’язок між споживанням цукру і ризиком депресії. Ризик розвитку депресії істотно підвищується при переході на високовуглеводну дієту, а також при збільшенні кількості споживаного цукру. Результати дослідження, в якому взяли участь 70 тисяч дорослих жінок, підтвердили: чим більше цукру їли випробовувачі, тим сильніше підвищувався ризик депресії. До речі, зворотна закономірність також існує: при переході на дієту, багату овочами і клітковиною, симптоми депресії слабшали. Так що не поспішайте розганяти нудьгу шматком торта – краще з’їжте яблуко або салат!

Джерело

Поділись


Новини партнерів