
Згідно з новим дослідженням, опублікованим в American Journal of Epidemiology, раціон, багатий фруктами, овочами і цільнозерновими продуктами, а також з низьким вмістом доданого цукру, натрію і оброблених м’ясних продуктів, може сприяти клітинному здоров’ю при старінні у жінок.
«Ключовим висновком є те, що проходження здорової дієти може допомогти нам підтримувати здорові клітини і уникати певних хронічних захворювань. Особливу увагу необхідно приділяти поліпшенню загальної якості вашої дієти, а не виділення окремих продуктів або поживних речовин», – пояснила провідний автор Сінді Лун (Cindy Leung), асистент професора кафедри харчування в Школі громадської охорони здоров’я Мічиганського університету (University of Michigan School of Public Health).
Дослідники використовували довжину теломерів для вимірювання клітинного старіння. Теломерами є ДНК-білкові структури, розташовані на кінцях хромосом, які сприяють стабільності і захисту ДНК. Вік – найсильніший прогностичний фактор довжини теломерів (вони коротшають у процесі кожного клітинного циклу).
Проте недавні дослідження показали, що скорочення теломерів можливе через поведінкові, екологічні та психологічні чинники. Більш короткі теломери пов’язані з підвищеним ризиком серцевих захворювань, діабетом 2-го типу і деякими видами раку.
Дослідники вивчили дієти 4758 здорових дорослих у віці від 20 до 65 років. Вони порівнювали індекси якості чотирьох науково обґрунтованих дієт – Середземноморської, для лікування гіпертонії і ще двох раціонів, розроблених Департаментом сільського господарства США (US Department of Agriculture) і Гарвардською школою суспільної охорони здоров’я імені Т. Х. Чана (Harvard THChan School of Public Health).
Для жінок при більш високих балах по кожному з індексів був виявлений сильний зв’язок з розміром теломерів – вони виявилися довшими.
«Ми були здивовані, що результати були порівнянними, незалежно від використовуваного нами показника якості дієти, – поділилася Лун. – Всі чотири дієти підкреслюють вживання великої кількості фруктів, овочів, цільнозернових і рослинного білка і обмеження споживання цукру, натрію і червоного і обробленого м’яса. В цілому, результати показують, що з проходженням цих рекомендацій пов’язана більш значна довжина теломерів і знижується ризик виникнення серйозних хронічних захворювань».
Співавтор дослідження Елісса Епель (Elisa Epel), професор психіатрії Каліфорнійського університету (University of California) в Сан-Франциско, розповіла: «Спільність всіх здорових дієтичних моделей в тому, що вони є антиоксидантними та протизапальними дієтами. Вони створюють біохімічне середовище, сприятливе для теломерів».
Що стосується чоловіків, результати були аналогічними, але виявилися статистично незначущими.
«Ми бачили деякі гендерні відмінності в попередніх дослідженнях харчування і теломерів, – підсумувала Лун. – У нашому дослідженні, як і в попередніх дослідженнях, чоловіки, як правило, мали більш низькі показники якості дієти, ніж жінки. У чоловіків також було більш високе споживання солодких напоїв і обробленого м’яса, і те, і інше пов’язувалося з більш короткими теломерами в попередніх дослідженнях. Можливо, не всі продукти впливають на довжину теломерів однаково, і вам потрібна більша кількість захисних продуктів, щоб звести нанівець шкідливі наслідки інших. Проте, необхідні додаткові дослідження, щоб вивчити це глибше».