Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун пояснила, чому морозиво є недієвим способом охолодитись у спеку.
Про розвінчанням чергового міфу вона написала у своєму Facebook.
Холод, який нам передасть 100 грам морозива, несуттєвий – адже ми важимо десятки кілограм. Зате воно дасть нам енергію, а отже – тепло. Приємні відчуття від морозива пов’язані, передусім, із його смаком,
– пояснила Уляна Супрун.
Натомість лід чи холодна вода дозволить лише позбутись відчуття спраги, але не охолодитись.
“Щоб відчути прохолоду, нам слід охолодити шкіру, а не шлунок. А шкіра охолоджується, коли з неї випаровується волога, наприклад, піт”, – зазначила очільниця МОЗ.
Експериментально доведено, що тіло реагує на холодну воду зменшенням потовиділення, а отже – гірше охолоджується і зберігає тепло.
У спеку Супрун радить запастись достатньою кількістю води.