Названий небезпечний предмет на кухні, який провокує харчові отруєння влітку

Вчені університету Маврикію з’ясували, що рушники небезпечні для здоров’я людини: при їх постійному використанні великий ризик харчового отруєння, що може завдати значної шкоди організму і привести до незворотних наслідків.

Такі дані дослідження, опублікованого на порталі EurekAlert. Щоб визначити потенційну загрозу рушників, вчені вивчили 100 примірників, які протягом місяця використовувалися на кухні. Фахівці збирали бактерії які скупчилися на них і ідентифікували стандартними біохімічними тестами. Вони також визначали яка їх кількість присутня на поверхні і які з них можуть нашкодити людині.

Майже половина кухонних рушників (49%) накопичили за місяць загрозливу кількість бактерій, яке було прямо пропорційно кількості членів кожної конкретної сім’ї. При цьому ті рушники, якими витирали посуд, сухі руки, тримали гаряче кухонне начиння і очищали поверхні, мали більший бактеріальну вага, ніж одноразові. Також більша бактеріальна вага виявилася у вологих рушників, ніж у сухих.

В ході досліджень на рушниках були виявлені коліморфні бактерії (36,7%), ентерококи (36,7%) і золотистий стафілокок (14,3%).

Золотистий стафілококи частіше зустрічався в сім’ях з більш низьким соціально-економічним статусом і в сім’ях з дітьми. Цьому також сприяло вживання м’ясних продуктів. Ризик виникнення коліморфних бактерій (бактерії групи кишкової палички) підвищувався на вологих і багаторазових рушниках і в сім’ях, які дотримувалися раціону, що містить м’ясні продукти. І ті й інші мікроорганізми можуть потрапляти на їжу і викликати розлад шлунково-кишкового тракту.

Джерело

Поділись


Новини партнерів