Чому я не худну: 7 найпоширеніших помилок

У боротьбі за гарну фігуру усі засоби дієві? Якби ж то. Навіть якщо до омріяної відпустки залишилися лічені дні, не слід впадати у крайнощі і вішати на холодильник замок або днювати і ночувати у спортзалі. Яких ще типових помилок у боротьбі з жахливим целюлітом та зайвими сантиметрами на талії слід уникати – читайте далі.

Помилка №1. Нехтування питним режимом

Більшість плутає спрагу та відчуття голоду. Розрізнити ці потреби легко: при перших сигналах голоду випийте склянку води і зачекайте 20-30 хв. Зазвичай організму цього достатньо.

Щодня потрібно випивати мінімум 1,5 літра води. Щоправда, деякі дослідники переконані, що у цю кількість не повинні входити чай, сік, вода з бульйону. У теплу пору року та під час інтенсивних занять спортом кількість води на день варто збільшити до 2-2,5 літра.

Те саме слід зробити при значних інтелектуальних навантаженнях, адже для усіх розумових операцій головний мозок використовує або воду, або глюкозу. І якщо надмірне надходження води легко компенсується діяльністю нирок, то надлишок глюкози трансформується у зайві сантиметри на талії та стегнах.

Вода – основне джерело енергії для організму

Вода – основне джерело енергії для організму

Цікавий факт. Сухість у роті є останньою ознакою зневоднення. Ба більше, організм може відчувати гостру нестачу води навіть тоді, коли схоже відчуття ще не з’явилося.

Однак, про це можуть свідчити інші сигнали – головний біль, постійний голод, зниження працездатності. При цьому, в умовах стресу зневоднення настає швидше

Помилка №2. Надання переваги умовно дієтичним продуктам

Найбільш популярними є знежирені продукти, “дієтичні” напої, деякі овочі та фрукти. Для порівняння, у 100 мл пакетованого соку міститься близько 12 грамів цукру, у 100 мл молочного коктейлю – 5,5 грама, а у “дієтичній” колі – до 35 г.

До того ж, такі напої в жодному разі не тамують спрагу, а лише збільшують її – кількість цукру в крові зростає, а повернути баланс можна лише за допомогою води.

Що стосується овочів та фруктів, навіть вони можуть спричинити набір ваги. А все тому, що у їхньому складі міститься цукор. При складанні меню варто звертати увагу не лише на енергетичну цінність продуктів, а й на глікемічний індекс.

Солодкі фрукти краще споживати у першій половині дня

Солодкі фрукти краще споживати у першій половині дня

Цей показник відображає швидкість перетворення продукту на глюкозу та зростання її рівня у крові. Чим він вищий, тим багатша їжа на “легкодоступні” вуглеводи і тим більше вона розганятиме апетит.

Для порівняння, глікемічний індекс вареної або тушкованої моркви дорівнює 80-85 умовним одиницям, а здоби – 90-95. Найнижчим цей показник є у листовій зелені, кабачках, шпинаті, огірках – 15-20 умовних одиниць.

Якщо немає можливості відмовитися від продуктів з високим глікемічним індексом, варто обмежити їх споживання однією порцією у першій половині дня. Тоді організм зможе витратити надлишок глюкози шляхом фізичної активності).

Помилка №3. Відсутність графіку харчування

Найбільш оптимальний варіант – харчуватися маленькими порціями (до 300 г або розміром з кулак) з інтервалом у 2-3 години. У цьому разі організм не буде відчувати дефіциту поживних речовин, отже, не буде змушений робити стратегічні запаси на випадок голодування.

Для різних видів продуктів є свої межі порцій

Для різних видів продуктів є свої межі порцій

  • 1 порція злаків = 1 чашка (30 г) зернових пластівців / чверть тарілки (або півчашки) гречки, вівсянки, рису. Протягом дня потрібно вживати 5-6 порцій злаків;

  • 1 порція овочів = 1 чашка (або половина тарілки) листових овочів (цибуля, петрушка, салат, кріп, шпинат) / півчашки (або чверть тарілки) свіжих або відварених овочів. На день таких порцій має бути 3-5;

  • 1 порція фруктів = 1 фрукт середнього розміру (апельсин, яблуко, груша) / половина грейпфрута / шматок дині / половина чашки ягід / чверть чашки сухофруктів. Добова норма – 2-3 порції;

  • 1 порція молочних продуктів = склянка молока, йогурту або кефіру / 40 г твердого сиру. На день таких порцій має бути 2-3;

  • 1 порція м’яса, риби, птиці = 2 яйця / 30 г м’яса або риби / половина чашки бобових. На день варто споживати 2-3 порції.

Помилка №4. Неправильне розуміння бажань організму

Часто хочеться чогось особливого – сиру, шоколаду, м’яса, випічки. Однак, це зовсім не означає, що організм просить саме цей продукт. Натомість, він вимагає певних речовин, що містяться в цих продуктах. І замість того, щоб ласувати цукерками, можна і потрібно з’їсти щось корисніше.

Горіхи, авокадо, фрукти та бобові – чудовий замінник шоколаду

Горіхи, авокадо, фрукти та бобові – чудовий замінник шоколаду

Помилка №5. Зловживання дієтами

Чим довше триває цей стрес, тим більше організм мобілізує свої ресурси. А це означає, що основну частину енергії він скеровує на забезпечення життєво важливих функцій. І якщо внаслідок тижневого тотального дефіциту калорій вдалося позбутися кількох кілограмів, при поверненні до звичного режиму харчування вони швидко “наростуть” знову.

Ба більше, організм почне запасати енергію про всяк випадок у вигляді жирових клітин. Чим частіше повторюватимуться дієти, тим більше він робитиме стратегічних запасів.

Тож краще не користуватися дієтами, особливо тими, які обіцяють швидкий результат (5 кг за тиждень), а перейти на збалансоване харчування.

Будь-яка дієта – це стрес для організму

Будь-яка дієта – це стрес для організму

Помилка №6. Нехтування фізичним навантаженням

Безперечно, схуднути виключно завдяки відмові від фастфуду і солодкого можна. Але зробити тіло більш підтягнутим можна виключно за допомогою регулярних занять спортом.

Найбільш ефективними для схуднення кардіо (або аеробні) навантаження: прогулянки пішки чи на велосипеді на свіжому повітрі, плавання, біг, стрибки на скакалці, ходьба на лижах. Хоча б 30 хв на день 3-4 рази на тиждень – мінімальна “порція”.

Помилка №7. Одноманітність

Організм до всього звикає – і до режиму харчування, і до фізичних навантажень. Якими б дієвими вони не були, змінювати їх потрібно хоча б раз на місяць. Але, звичайно, робити це краще під наглядом спеціаліста.

Джерело

Поділись


Новини партнерів