Ви хочете дізнатися, як лікувати синдром подразненого кишечника?
Синдром подразненого кишечника створює зміни у кишковому тракті та викликає біль у животі. Можливі чергові напади діареї та закрепів, і це тісно пов’язане з тим, що ви їсте.
У цій статті ми розповімо вам, що треба їсти, якщо у вас синдром подразненого кишечника, а яких продуктів вам варто уникати.
Що таке синдром подразненого кишечника?
Поширеність синдрому подразненого кишечника залежить від того, де ви живете.
Наприклад, у промислово розвинених країнах він може бути безпосередньо пов’язаний зі стресами та харчовими звичками.
На нього також може вплинути настрій, оскільки він впливає на кишкові секреції. Якщо ви стривожені, злі або сумні, ваше тіло виділяє більше кислот.
Ці кислоти відповідають за перетравлення жирів, але також діють як проносне. Це означає, що вони можуть призвести до діареї.
До останніх років цей розлад був поширений серед жінок середнього віку, які працювали поза домом, а також піклувалися про своїх дітей.
Проте зараз проблема впливає на людей будь-якого віку, навіть дітей та підлітків.
Цей стан може пройти, але зазвичай він стає хронічним розладом, який може виникати та зникати без попередження. Він здебільшого характеризується розтягненням черевної порожнини, закрепами, діареєю та метеоризмом.
Проте діагностувати його не так-то просто, оскільки у нього є, наприклад, симптоми розладу шлунково-кишкового тракту.
Щоб визначити, що це синдром подразненого кишечника, біль у животі має виникати 3 дні на місяць 3 місяці поспіль, а також супроводжуватися принаймні однією з таких ознак:
- Погіршення симптомів, що видно у формі або кольорі випорожнень.
- Поява симптомів після зміни частоти випорожнення.
- Поліпшення симптомів після випорожнення.
Що робити, якщо у мене синдром подразненого кишечника?
Хоча раціон кожної людини різний, є певні рекомендації, якими треба керуватися:
Їжте збалансовану кількість клітковини для лікування синдрому подразненого кишечника
- З одного боку, ви повинні зменшити споживання нерозчинної клітковини (із цільного зерна), щоб це не було причиною дисбалансу під час кишкового руху.
- З іншого боку, ви повинні збільшити споживання розчинної клітковини, що сприяє випорожненню та частоті руху кишечника.
Уникайте жиру та цукру
Жирні продукти або ті, що містять багато рафінованого цукру та фруктози (тип цукру, що міститься в деяких фруктах), можуть погіршити симптоми синдрому подразненого кишечника.
Контролюйте те, що ви п’єте
- Каву та чай треба споживати помірковано. Алкоголь треба треба уникати.
- Крім того, не забувайте пити 8 склянок води на день. Та ви будете впевнені, що ваше тіло зволожене, особливо коли справа доходить до випорожнення.
- Вода та трав’яні чаї допомагають боротися з закрепами.
Контролюйте свій стрес
Важливо контролювати свої турботи, нерви та занепокоєння. Хоча простіше сказати, ніж зробити, робіть усе можливе, щоб не дати стресу взяти гору над вами.
Часто це стосується ставлення до ситуації. Не хвилюйтеся надто багато, не приносьте проблеми з роботи додому, займайтеся більше тим, чим хочете, і добре спіть.
Якщо ви додасте відповідне харчування, ви зможете ефективно лікувати синдром подразненого кишечника.
Ідеальна їжа для синдрому подразненого кишечника
Ваші харчові звички дуже тісно пов’язані з цим розладом. Найважливішими чинниками є частота та кількість їжі.
Рекомендуємо їсти частіше, але меншими кількостями.
Наприклад, якщо зазвичай ви їсте 3 великих порції на день, спробуйте їсти 6 невеликих порцій (розділіть на дві).
Не забувайте добре жувати кожен шматочок і їсти повільно. Поспіх викличе появу газів і розлад травлення. Знайдіть час, щоб поїсти. Більше не обідайте за 5 хвилин або під час роботи!
Також рекомендуємо дотримуватися розкладу їжі. Спробуйте їсти сніданок, обід і вечерю в один і той самий час щодня.
Зміна часу сильно впливає на кишечник і може викликати біль.
Ми рекомендуємо вибирати м’які страви або пюре, тому що їх легше переварити.
Дуже багато людей думають, що синдром подразненого кишечника виникає через клейковину, але це не так. Хоча деякі люди з целіакією також мають кишкові проблеми, не всі повинні припинити їсти пшеницю.
Проконсультуйтеся з лікарем, щоб переконатися.
Деякі харчові продукти, які можна їсти людям із синдромом подразненого кишечника:
Фрукти
Ми рекомендуємо їсти їх очищеними, якщо можливо, вареними або запеченими.
Ви можете їсти яблука, кавуни, дині та банани.
Овочі
Відваріть їх на пару, щоб зберегти поживні речовини та полегшити переварювання.
Найкращими є сочевиця, спаржа, цибуля та часник.
Бобові та зернові
Горох, сочевиця та соєві боби можуть бути дуже корисними, щоб лікувати синдром подразненого кишечника.
Коли йдеться про зернові, ми рекомендуємо пшеницю, ячмінь та жито.
Молочні продукти
Якщо ви не переносите лактозу, ви можете вибрати рослинні молочні продукти. В іншому випадку, знежирені молочні продукти їсти цілком безпечно.