Тривожні сигнали: Як визначити гормональний збій

Більшість сучасних жінок в різні періоди свого життя стикаються з проблемами, пов’язаними з роботою організму, причина яких – зміна діяльності ендокринних залоз, що виробляють гормони.

Як відрізнити гормональний збій від звичайного нездужання

Ніжний вік 

Коли починається формування жіночої репродуктивної системи і дівчинка перетворюється в дівчину, в організмі відбувається справжня гормональна буря.

Тривожний сигнал: відсутність менструації в 14-16 років або її нерегулярність.

Якщо в цей час місячні ще не встановилися, бувають раз на кілька місяців, а то і зовсім відсутні, це свідчить про недостатнє вироблення або навіть відсутності статевих гормонів в організмі дівчини.

Інші ознаки цієї патології:

  • недостатнє або надмірно виражене оволосіння,
  • недорозвинення молочних залоз.

Тривожний сигнал: занадто затяжний період зростання.

  • У дівчат з недостатнім виробленням статевих гормонів не зачиняються зони росту трубчастих кісток, і вони продовжують рости, коли їх однолітки вже зупинилися в рості.
  • У них зазвичай дуже довгі руки і ноги, у всій зовнішності помітна інфантильність.
  • Нерідко такі дівчата дуже худенькі, у них порушено нормальне відкладення жирової тканини.

Для нормального встановлення менструальної функції вага повинна бути хоча б 48 кілограмів. Якщо менше, менструальний цикл порушується. Про це необхідно пам’ятати тим дівчатам, які хочуть бути схожими на топ-моделей з обкладинок журналів. Довгоногі і тендітні манекенниці нерідко страждають порушеннями статевої функції.

Ваші дії:

1. Потрібно пройти ультразвукове дослідження, переконатися, що внутрішні статеві органи розвинені нормально.

2. Зробити аналіз на статеві гормони.

3. Недолік статевих гормонів може призвести до недорозвинення матки і інших недуг – наприклад, кістозного переродження яєчників; дівчині потрібно пройти лікування.

4. Приймати препарати цинку. Цей мікроелемент бере участь в роботі ферментів, які забезпечують вироблення багатьох важливих гормонів, в першу чергу статевих. Тому його недолік дуже швидко позначається на статевій функції, менструального циклу.

Багато цинку містять:

  • чорниця,
  • гарбузове насіння,
  • вівсяні пластівці

Чемпіони за вмістом селену – кокос і фісташки , є селен , хоч і в меншій кількості, в салі і часнику .

Можна приймати і харчові добавки з цинком і селеном (призначає обов’язково лікар!), Що знижують нервозність, схильність до депресії, перепадів настрою, що стимулюють імунітет.

Бальзаківський вік

Час, коли жіночий організм знаходиться в пізньому репродуктивному періоді, – найбільш проблематичний навіть для здорових жінок. Тут починаються перші тривожні сигнали, які важливо не тільки не пропустити, а й правильно зрозуміти.

Тривожні сигнали: Як визначити гормональний збій

Тривожний сигнал: регулярне пробудження в 4-5 годин ранку . Жінка може засипати нормально, спати добре, але такий ранній підйом – перший «дзвінок» вікових змін.

Пробудження в 4-5 годин ранку – нагадування про те, що відбувається зниження вироблення статевих гормонів.

Тривожний сигнал: посилення передменструального синдрому .

  • Раніше менструація проходила легко, а тепер почалися різкі коливання настрою за тиждень до критичних днів, набухання і болючість грудних залоз?
  • Турбує ревматичний біль в суглобах?
  • Загострилися захворювання підшлункової залози, печінки?

Причина знову-таки в коливаннях гормонального профілю, пов’язаного з недоліком естрогенів.

Тривожний сигнал: неуважність, забудькуватість. Іноді все це підштовхує жінку на справжню депресію, її переслідують думки про невдале життя.

Насправді доля тут ні при чому: справа в тому, що гормони яєчників є своєрідним допінгом для центральної нервової системи, а їх в цей період жінці якраз і не вистачає.

Ваші дії:

1. Збільшити кількість вегетаріанської їжі, пити трав’яні відвари.

2. За тиждень до менструації можна попити настоянку конвалії, настій трави полину звичайного, чистотілу.

Тривожні сигнали: Як визначити гормональний збій

При передменструальному синдромі допоможуть такі збори:

– Настій: по 1 ст. л. трави материнки звичайної, трави рути запашної, квітів волошки синьої, 1 ч. л. бруньок берези, 500 мл води. Суміш залити окропом, настояти 1 годину. Приймати по 0,5 склянки 3-4 рази на день замість чаю за 1-2 тижні до початку місячних.

– Змішати взяті порівну сухі подрібнені квіти ромашки, листя м’яти і корінь валеріани. 1 ст. л. збору залити 1 склянкою окропу, настоювати 30 хв, процідити. Пити по 2 ст. л. три рази в день після їди.

 

– Відвар лікувальний: по 1 ст. л. трави вербени лікарської, трави хвоща польового, квітів ромашки аптечної, 2 ст. л. плодів шипшини, 1 л води. Змішати подрібнені компоненти, залити водою, нагрівати на водяній бані 15 хв. Настояти 1-2 години (можна в термосі), процідити. Приймати відвар потрібно за кілька днів до початку менструації, як чай, 3-4 рази на день, можна з медом.

– При болісній менструації – настій трави меліси (20 г на 200 мл окропу). Приймати по 1 ст. л. 5-6 раз в день.

Матеріали носять ознайомчий характер. Пам’ятайте, самолікування небезпечне для життя, за консультацією з приводу застосування будь-яких лікарських препаратів і методів лікування звертайтеся до лікаря.

Джерело

Поділись


Новини партнерів