1. Вівсяна каша допомагає регулювати обмін речовин, є джерелом вуглеводів і клітковини. Містить унікальний антиоксидант авенатрамід, тому допомагає знизити рівень артеріального тиску. Вміст калію і кальцію роблять продукт корисним для зміцнення кісткової системи. Відповідно до огляду британського журналу Food & Function, вівсянка містить бета-глюкан, який знижує рівень поганого холестерину в крові.
2. Авокадо знижує рівень поганого холестерину в крові (до 22%) і підвищує рівень хорошого, у такий спосіб запобігаючи розвитку серцево-судинних захворювань. У ньому багато вітаміну К і С, калію, корисних жирів. Наявність таких речовин, як лютеїн і зеаксантин, робить вживання авокадо дуже корисним для здоров’я очей.
3. Волоські горіхи містять антиоксиданти і мононенасичені жири, які знижують рівень поганого холестерину. Дослідження, опубліковане в журналі Journal of Alzheimer’s Disease, показало, що вживання волоських горіхів підтримує ефективну роботу мозку.
4. Мигдальний горіх містить клітковину, білки і здорові жири. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі New England Journal of Medicine, вживання мигдалю знижує ризик захворювання на рак, серцево-судинні та респіраторні захворювання.
5. Оливкова олія містить антиоксиданти, які сприятливо впливають на мозок. Дослідження, опубліковане в нідерландському журналі Journal of Alzheimer’s Disease, показало, що ці антиоксиданти допомагають уникнути вікового зниження когнітивних здібностей.
6. Свіжа зелень допомагає боротися із хвороботворними запаленнями, серцевими захворюваннями. Згідно з дослідженням, опублікованим у британському журналі Experimental Biology, люди, які вживають свіжу зелень хоча б раз у день, знижують ризик передчасної смерті на 15%.
7. Перець є джерелом вітаміну А, вітаміну С і вітаміну В, а також містить фітохімікати і каротиноїди – антиоксиданти з протизапальними властивостями.
8. Квасоля Вживання квасолі допомагає при серцевій недостатності, хворобах нирок, печінки і шлунково-кишкового тракту. За кількістю і засвоюваністю білків квасолю можна порівняти з м’ясом і рибою.
9. Яблука допомагають запобігати розвитку цукрового діабету другого типу. Згідно з дослідженням, опублікованим у британському журналі BMJ, регулярне вживання яблук знижує ризик розвитку хронічних захворювань і зміцнює імунітет.
10. Зелений чай допомагає регулювати рівень холестерину і запобігає пошкодженню шкіри на сонці. Вживання зеленого чаю пов’язують зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань. Згідно з дослідженням, опублікованим в індійському журналі Advanced Pharmaceutical Technology & Research, катехін, що міститься у чаї, допомагає профілактиці хвороби Альцгеймера, а також знижує ризик розладів пам’яті та уваги.
11. Лосось багатий на жирні кислоти Омега-3, які допомагають знизити кров’яний тиск і запобігають розвитку серцевих захворювань, уповільнюють старіння організму. М’ясо жирної червоної риби також є ефективним антидепресантом.
12. Йогурти містять пробіотики, які допомагають боротися із хвороботворними запаленнями, а також зміцнюють імунну систему. Дослідження, проведене в Японії, показало, що учасники, які їли йогурти, багаті на пробіотики, жили довше, ніж ті, хто цього не робив.
13. Тунець багатий на амінокислоти, мікроелементи і вітаміни. Вживання тунця нормалізує рівень цукру в крові, сприяє зниженню холестерину. Щоденне вживання 30 г тунця вдвічі скорочує небезпеку розвитку серцево-судинних захворювань завдяки вмісту жирового комплексу Омега-3.
14. Твердий сир багатий на амінокислоти і вітаміни, має протизапальні властивості. Вживання сиру благотворно діє на мікрофлору кишківника, покращує травлення і всмоктування їжі, а також знижує рівень холестерину в крові.
15. Кіноа корисна високим вмістом білка, клітковини і різними антиоксидантами. Вживання кіноа запобігає розвитку цукрового діабету другого типу і допомагає контролювати рівень цукру в крові, а також запобігає запаленим процесам.
Джерело