Дослідники з Університету Копенгагена у Данії стверджують, що при вживанні значних обсягів цукру погіршується кровопостачання, що з часом призводить до підвищення ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
Всього в проекті взяли участь 12 чоловіків. Всі вони повинні були отримувати щодня 225 г цукру. Протягом експерименту вони проходили тестування: їм слід було сісти на стілець і підняти одну ногу – ця нескладна вправа дозволяє оцінити ступінь кровопостачання нижніх кінцівок.
Виявилося, що вже через 2 тижні “солодкої дієти” кровопостачання в нижніх кінцівках погіршилося на 17%. Вчені підкреслюють, що таке зниження показника відповідає старінню у 65 років. Кровообіг повернувся до норми через пару тижнів після того, як учасники проекту перестали вживати так багато цукру.
Дослідники також вказують, що оцінювали кровообіг тільки в нижніх кінцівках. Але ж ті ж самі процеси відбуваються по всьому тілу, включаючи мозок і інші органи.
“Якщо вони страждають в тій же мірі, це вкрай тривожно, – вважає професор Лассе Гліман (Lasse Gliemann). – Виходить, що надмірне споживання одного лише цукру здатне значно погіршити роботу наших кровоносних судин”.