Названі продукти, які можуть спровокувати гастрит

При хронічних гастритах слід уважно дотримуватися всіх рекомендацій лікаря щодо харчування. Деякі види продуктів можуть спровокувати загострення захворювання.

1. Хліб

Мабуть, свіжий пшеничний або житній хліб (а також всі здобні вироби) – це найстрашніший ворог для хворих на гастрит. Нерідко після вживання свіжого хліба люди відчувають загострення захворювання. Більш того, навіть здорові, буває, скаржаться на печію.

Дозволено: черствий або вчорашній пшеничний хліб, а також сухарі.

2. Супи і бульйони

Якщо у вас гастрит, вам категорично протипоказані наваристі м’ясні, грибні та жирні бульйони. Компоненти, що входять до складу таких бульйонів, негативно відбиваються на стані шлунка, особливо при гастриті. Намагайтеся всіляко уникати вживання супів і страв з такими відварами.

Дозволено: легкі бульйони і супи без білокачанної капусти.

3. М’ясні страви

При гастритах (особливо в період загострення) категорично заборонено вживати жирне м’ясо, а саме – свинину, качку, баранину, гусака, копченості, варену ковбасу і консерви. У здорових людей регулярне вживання таких продуктів може сприяти розвитку гастриту при поєднанні з певними обставинами.

Дозволено: відварна пісна яловичина, парові котлети, телятина на пару (або гриль), відварна курка.

4. Яйця

При хронічних гастритах не рекомендується вживати яйця, зварені в круту. Це сприяє розвитку загострення захворювання. Але в меню здорової людини цей продукт повинен зайняти гідне місце. За словами дієтолога Оксани Скиталінської, омлет на пару або зварені «в мішечок» яйця повинні стати постійною частиною раціону як юних, так і літніх людей.

Яйце вважається продуктом низькокалорійним, з ідеально збалансованим вмістом амінокислот, вітамінів А, D, лецитину. При цьому такий склад мікроелементів, вітамінів і поживних речовин корисний для мозку, нервової системи і печінки.

Дозволено: яйця, зварені «в мішечок» або омлети. Молодим людям рекомендується вживати не більше 2-3 яєць в день. Літнім людям рекомендується приймати в їжу не більше 2-4 яєць на тиждень.

5. Жирна риба

При порушенні кислотності шлункового соку і схильності до гастритів слід обмежити вживання риби жирних сортів. Таку як короп, білуга, осетрина, сьомга, оселедець, севрюга, сом та інші жирні сорти риби.

Дозволено: нежирна відварна риба або риба, приготована на пару.

6. Кислі фрукти і ягоди

При гастритах не рекомендується вживати кислі фрукти і ягоди. Слід відмовитися (або обмежити) вживання деяких ягід, цитрусових фруктів, а також свіжих соків, які можуть спровокувати загострення гастриту.

Дозволено: солодкі фрукти і ягоди, варення і запечені фрукти.

7. Жирні страви

Свинячий, яловичий жир, а також солоне або топлене вершкове масло можуть погіршити перебіг гастриту і викликати його загострення. Також слід триматися подалі від жирної баранини і маргаринів.

Дозволено: несолоне вершкове масло, оливкова олія.

8. Молоко і молочні продукти

У деяких випадках кисле молоко при гастритах може нашкодити. Тут все залежить від переносимості молока організмом. В цілому, лікарі не рекомендують вживати кислі і жирні (більше 40%) молочні продукти (головним чином, це стосується жирних сирів).

Дозволено: кефір, вершки, сметана, сирники, сир, згущене і сухе молоко.

Читайте також: Цілющі трави, які подбають про вашу підшлункову

9. Алкоголь і куріння

Неважливо, є у вас схильність до гастриту чи ні, але надмірне вживання алкогольних напоїв і куріння сприяють його розвитку. Лікарі настійно рекомендують позбутися шкідливих звичок.

Дозволено: помірне вживання алкоголю (не більше 1 келиха сухого вина в день).

10. Кислі овочі

При хронічних гастритах не рекомендується вживати білокачанну капусту, ріпчасту цибулю, а також квашені, мариновані, і солоні овочі. Вони можуть спровокувати загострення гастриту.

Дозволено: «нейтральні» овочі в відвареному або запеченому вигляді (картопля, буряк, морква та інші).

Джерело

Поділись


Новини партнерів