Для відновлення нормальної мікрофлори кишечника дуже ефективний яблучний оцет, який покращує роботу кишечника. Оцтова кислота пригнічує розвиток грибів (патогенних мікроорганізмів) в кишечнику. Яблучний оцет – це природний консервант, а пектин робить позитивний вплив на кишкову флору.
Щоб добитися стійкого результату, вам доведеться запастися терпінням, адже яблучний оцет необхідно приймати регулярно і довго. Головне – заготовити його взапас. Пити потрібно розведений яблучний оцет: 1 ст. ложка на 1 склянку води. А ось схема прийому залежить від стану кишкової флори і ступеня занедбаності дисбактеріозу.
При невеликому дисбактеріозі, викликаному стресом або первинним прийомом антибіотиків, а також для його профілактики приймати яблучний оцет треба 1 раз в день – вранці, натщесерце, за 15 хвилин до їди. Курс лікування становить 3 місяці. Потім слід зробити перерву (2 тижні), після того лікування можна повторити.
При середньому дисбактеріозі, який викликає неприємні відчуття в шлунку і кишечнику, нерегулярний стілець і болю в животі, приймати яблучний оцет треба інакше. Вранці випити 1 ст. розведеного оцту за 30 хвилин до сніданку, а ввечері – за 30 хвилин до вечері. Курс лікування – 3-4 місяці.
При тяжкого ступеня дисбактеріозу, викликаного прийомом великої кількості антибіотиків, важкою хворобою та іншими причинами, приймати яблучний оцет слід триваліше – не менше півроку. Пити по 1 склянки 3 рази на день перед їжею за 15-20 хвилин. Щомісяця робити перерву на 3-4 дні. Це лікування буде ефективним тільки в тому випадку, якщо оцет приймати регулярно, не пропускаючи дні і години прийому.