Що відбувається з тілом, якщо ви п’єте каву кожного дня

Чашка міцного еспресо вранці, щоб підбадьоритися, капучино за ланчем, щоб перевести дух, і солодка кава на вечерю, щоб розслабитися в кінці робочого дня: знайома картина? Сьогодні дійсно складно не перетворитися в завзятого кофемана, адже самий підступний напій сучасності люблять і вміють варити вже практично в кожному куточку світу.

Подобається нам це чи ні, але літри випитої кави не зникають в організмі безслідно. Експерти розповіли про те, які саме зміни відбуваються з вашим тілом, коли ви п’єте каву кожного дня.

Організм звикає до кофеїну

Точно так само, як цукор або алкоголь, кофеїн, на жаль, викликає звикання. Так, Всесвітня організація охорони здоров’я зарахувала кофеїнову залежність до клінічних розладів, назвавши каву найбільш широко поширеним наркотиком у світі.
Споживаючи кофеїн у великій кількості, ми змушуємо свій організм відчувати симптоми, схожі з наслідками вживання справжніх наркотиків: підвищення температури тіла і тиску, розширення судин, посилення м’язової діяльності і сечовипускання. Хвороблива нездатність відмовитися від декількох чашок кави щодня змушує нас звикати до цього напою, викликаючи масу проблем зі здоров’ям, у тому числі і хронічних.

Порушується водний баланс

Кава – природний діуретик. Це означає, що наш улюблений напій викликає сильну сечогінну дію, що безпосередньо веде до сильного зневоднення. До речі, зв’язок між кількістю випитої за день кави та її діуретичним ефектом обернено пропорційний – і все завдяки звиканню, про яке ми говорили вище.

Нормальна кількість кофеїну сприяє швидкому виведенню з організму надлишків рідини, а ось зловживання кавою робить нас несприйнятливими до її дії, викликаючи накопичення рідини і провокуючи утворення набряків.

Ми втрачаємо багато вітамінів

Кофеїн вимиває з організму масу корисних сполук, серед яких, наприклад, кальцій. Якщо ви жити не можете без кави, подбайте про те, щоб включити в свій раціон якомога більше продуктів, що містять кальцій. В іншому випадку ваші кістки стануть крихкими, а кровоносні судини почнуть втрачати еластичність.

Крім цього, кава в режимі “близько трьох чашок в день” руйнує вітаміни В і РР і сильно уповільнює засвоєння організмом заліза, цинку і калію.

Штучне неспання і реальна перевтома

Напевно ви вже давно відмовилися від енергетичних напоїв, налякані ефектом, який вони мють на наш організм. Як ви знаєте, кофеїн (практично так само, як цукор), діє дуже оманливо. Чашка міцної кави змусить вас відчувати небувалий приплив бадьорості, але цей ефект, на жаль, завжди буде короткостроковим.
Зрештою ця система просто перестане працювати: спочатку ви будете помічати енергетичні “гойдалки”, переходячи від припливу сил до повної знемоги і непереборної сонливості, а потім ваше тіло почне вимагати збільшення “дози”, щоб виробляти більше адреналіну.

Читайте також: Потужна рослина для покращення кровообігу мозку

Зміни в метаболізмі

Кава стимулює вироблення холецистокініну – гормону, що запускає травлення. Саме тому її не радять пити натщесерце: оскільки перетравлюватися там буде нічому, організм поспішить відповісти вам розладом шлунка, печією і першими симптомами гастриту.

Проте, такі негативні ефекти виникають лише при зловживанні кави. У помірних дозах кава, завдяки посиленню вироблення кортизолу, сприяє прискоренню обміну речовин і утворення в кишечнику корисних бактерій, які допомагають в контролі ваги і боротьбі із зайвою вагою.

Незрозумілі головні болі

Завзяті кавомани, які п’ють якісну, справжню натуральну кава, дуже рідко страждають від головного болю. На багатьох цей напій діє ефективніше за будь-таблетки, розширюючи судини мозку, заспокоюючи нервову систему і позбавляючи від мігрені.
Однак, вчені просять не поспішати з висновками і застерігають від зловживання кофеїном в якості єдиних ліків від головного болю. Так, норвезькі вчені ще 9 років тому довели, що ті, хто п’є каву кожен день протягом довгого часу, більше схильні до раптових мігренів, ніж ті, хто стежить за кількістю чашок напою, що бадьорить. Додайте до цього хронічне безсоння – і ви почнете ставитися до кави більш обережно, ніж раніше.

Джерело

Поділись


Новини партнерів