Калина корисна для всієї сім’ї, особливо взимку. Ягоди містять багато вітаміну С, йоду, міді й заліза. Завдяки їм зміцнюється організм, знижується температура та зникають віруси.
Як правильно пити калиновий чай для зміцнення імунітету розповіла Альбіна Сич, столичний терапевт.
Радить розминати 2 ст. л. калини й залити 0,5 л окропу. Настояти 5 хв. Додати 2 ст. л. меду та випити цю дозу протягом дня.
“У калині цілий букет вітамінів. Ягода має заспокійливі та снодійні властивості. Може ще й допомагати серцю справлятися з навантаженнями та знижувати тиск. Тому людям із низьким не варто вживати калину. Також утриматися варто і вагітним. У калині є речовини, що містять жіночі гормони. Якщо їх буде забагато в крові, то це може нашкодити дитині”,- радить лікар.
У кого є можливість, то запасається ягідками сам. Зриває з куща і зв’язує гілки калини в пучки. Підвішує у веранді чи на горищі. Так збережуться до весни. Також можна зберігати ягоди в морозильній камері.
Головне — не перетирати з цукром. Так зменшується кількість корисних речовин.