
Нове дослідження припустило наявність переваг для здоров’я після переходу від тваринних білків до рослинних.
Традиційно противники вегетаріанського харчування приводzть один класичний аргумент проти цього раціону – відсутність в рослинній їжі білків тваринного походження. Що ж стосується рослинних білків, то прийнято вважати, що вони набагато менш корисні для здоров’я. Однак дослідники з St. Michael’s Hospital в Канаді прийшли до протилежного висновку. Вони встановили, що заміна однієї-двох порцій білків тваринного походження на рослинні білки щодня може привести до зменшення показників трьох основних маркерів холестерину, які свідчать про ризики серцево-судинних захворювань.
Читайте також: Лікарі розповіли, що треба їсти, щоб підвищити імунітет
Переваги будуть ще більш вираженими, якщо люди почнуть поєднувати рослинні білки з іншими продуктами харчування, що знижують холестерин, на зразок рослинних стеринів, вівса і ячменю, які містять жиророзчинні волокна. Такими є результати метааналізу 112 рандомізованих і контрольованих досліджень, в ході яких люди заміняли тваринні білки на рослинні протягом трьох тижнів.
Найчастіше джерелами рослинних білків в харчуванні були соя, горіхи і боби продукти. Виявилося, що завдяки цій заміні рівень основних холестеринових маркерів можна зменшити не менше ніж на 5%.