Лікарі розповіли, що треба їсти, щоб підвищити імунітет

Щоб захисні сили організму працювали на повну потужність, ваш раціон має бути збалансованим. Тобто ключовим тут є не конкретні продукти в щоденному меню, а сама культура прийому їжі.

По-перше, ніколи не пропускайте основних прийомів їжі: сніданок, обід і вечеря мають бути завжди, а перекуси на ходу мусять відійти в минуле. По-друге, не відмовляйтесь від сезонних і місцевих продуктів. По-третє, сміливо скорочуйте вживання цукру, солі, алкоголю та споживайте лише необхідну кількість калорій, радять в МОЗ.

А от від аптечних вітамінів варто відмовитися. “Понаднормове надходження будь-яких вітамінів та мінералів не покращує імунітет. Наприклад, доволі тривалий час вважалось, що прийом вітаміну С у великих дозах може мати лікувальний та профілактичний ефект, але це твердження не пройшло перевірку дослідженнями. Інша справа – це дефіцитні стани, які самі по собі роблять організм людини сприятливим до виникнення різних хвороб. В Україні доволі поширений дефіцит вітаміну D, йоду, фтору, заліза у деяких групах населення, але рішення про додатковий прийом краще приймати разом з вашим сімейним лікарем”, – зазначає сімейний лікар Євген Гончар.

Крім того, важливою є фізична активність та здоровий сон. Якщо ви поки не почали займатись якимось видом спорту, то постарайтесь гуляти щодня. Півгодинна прогулянка допоможе не лише підвищити імунітет, а й покращити роботу мозку, серцево-судинної системи. Крім того, щоденні прогулянки сприятимуть налагодженню сну і зменшенню стресу (стрес і нестача сну теж негативно впливають на загальний стан організму та імунітет зокрема). Щоб прогулянки були виключно корисними, подбайте про  теплий одяг та зручне взуття. Не забувайте про свіже повітря вдома і на роботі: регулярно провітрюйте приміщення.

Ще один дієвий спосіб зберегти здоров’я і не дозволити хворобам підривати імунітет — вакцинація. Від сезонних хвороб теж є вакцини. “Сьогодні щеплення є єдиним достовірним способом, який може запобігти захворюванню на грип.  На жаль, вакцинація не забезпечує захисту від інших респіраторних інфекцій (таких як риновірус, аденовірус тощо), але саме грип є найбільш небезпечним з цієї групи. Саме через віруси грипу щороку тисячі людей потрапляють у лікарні, а десятки і сотні українців помирають”, — говорить Євген Гончар.

Джерело

Поділись


Новини партнерів