5 симптомів раку анального каналу

Можливо, вам неприємно звертатися до лікаря із цього приводу, проте при щонайменшій підозрі на рак анального каналу (наприклад, при виникненні ректальних проблем), треба обов’язково це зробити.

Про рак анального каналу якось не прийнято говорити. Це один з “мовчазних” і не таких поширених захворювань, як, наприклад, рак легенів або рак молочної залози, але і про нього треба знати.

За даними іспанської Асоціації по боротьбі з раком, рак анального каналу є 1,9% усіх пухлин, пов’язаних з шлунково-кишковим трактом.

І попри те, що показник не дуже високий, важливо відмітити, що кількість випадків за останній час значно зросла. А пов’язано це з декількома чинниками:

– Тютюнокуріння
– Збільшення тривалості життя населення
– Інфікування вірусом папіломи людини (ВПЧ)

Рак анального каналу вражає в основному чоловіків, але і жінки у віці після 50 років також можуть зіткнутися з цим захворюванням.

Найбільша проблема раку анального каналу полягає в тому, що частенько він прогресує, не даючи яких-небудь очевидних симптомів (як це буває і з іншими видами онкології).

Більше того, навіть при появі симптоматики, люди, котрі страждають, наприклад, від геморою, часто зв’язують кровотечу і появу згустків з цією проблемою і не надають їй належного значення.

А оскільки інформованість – це найцінніший інструмент (попереджений, значить, озброєний), ми розповімо вам, які основні особливості цього “мовчазного” захворювання.

Іноді ми не приділяємо достатньої уваги різним процесам, що протікають в нашому організмі.

При походах в туалет ми особливо не розглядаємо свої екскременти, а тому не помічаємо, нормальний у нас кал або в нім є кров, згустки і ін.

Анальний канал – це не просто частина нашого організму, через яку виводяться фекалії, це важлива складова нашого шлунково-кишкового тракту, зокрема, товстої кишки.

М’язи анального каналу мають форму кілець і складаються з величезної кількості клітин, які з різних причин можуть змінити свою генетику і перетворитися на злоякісні.

Але є чинники ризику, які ми можемо контролювати, хоча, у випадку з раком, на жаль, не все залежить тільки від нашого способу життя.

Багато що залишається прихованим від наших очей, і через це може розвинутися хвороба, ось деякі її симптоми.

1. Кровотеча

Це головна ознака, на яку ми повинні звернути увагу. Звичайно, кров в калі може з’являтися час від часу і з інших причин, але треба знати це напевно.

Це цілком може бути геморой, яка-небудь інфекція або інше захворювання. Але визначити це і поставити правильний діагноз може тільки фахівець.
Тому важливо якомога раніше проконсультуватися з лікарем, якщо у вас виникли якісь підозри.

2. Відчуття “переповненості”

У більшості пацієнтів, котрі страждають від раку анального каналу, виникає відчуття “переповненості” усередині. Нібито в кишці скупчилася якась маса і примушує випробовувати свербіж.

Іноді ці “маси” утрудняють кишковий транзит і людина може навіть втратити контроль над своїми анальними м’язами.
Спочатку це проходить в легкій формі, а тому непомітно. Багато хто чекає (в середньому близько 6 місяців) перед тим, як піти до лікаря, коли симптоми стають вже очевиднішими.

3. Поява “бородавок”

Рак анального каналу часто може проявлятися наявністю “бородавок” в анальній області. Вони можуть знаходитися усередині кишківника або зовні. У будь-якому разі вони створюють певний дискомфорт.

Багато пацієнтів плутають їх з фурункулами, так що важливо обстежувати будь-які новоутворення.

І не треба боятися або соромитися говорити на цю тему з лікарем. Ваше здоров’я і спокій куди важливіше.

4. Зміни, пов’язані з кишковим транзитом

У кожного з нас трапляються такі зміни. Усі знають, що таке замок або діарея. Тобто в принципі це нормально.

Але іноді трапляються і незвичайні явища: буває, що люди втрачають здатність контролювати м’язи свого кишківника і не можуть стримати його звільнення.
Коли ж пухлина придбаває вже значні розміри, у пацієнтів може з’явитися нетримання або кровотечі в анальній області.

5. Свербіж

Нижню частину нашого тіла ми починаємо відчувати якось інакше. У поперековій області з’являється “втома”, в ділянці живота ми відчуваємо деякий тиск, а ще в прямій кишці відчувається свербіж.

Дуже часто люди плутають такий стан з гемороєм. Тому багато хто починає займатися самолікуванням і використовують всілякі креми і інші ліки для полегшення цього “незручного” і дуже “особистого” дискомфорту, про який не прийнято говорити з ким би то не було.
І проте ми ще раз хочемо відмітити важливість походу до лікаря при появі цих симптомів.
Рання діагностика має ключове значення і значно збільшує вірогідність успіху подальшого лікування.

Трапляється, що це захворювання виявляється вже на дуже просунутій стадії, коли пухлина добирається до лімфатичних вузлів. В цьому випадку лікування буде вже агресивнішим.

Але сьогодні спостерігається вже значний прогрес, з’являються уся нова і нова техніка і ліки, і вони, поза всяких сумнівів, повинні дати відповідні результати.

Джерело

Поділись


Новини партнерів