Чи варто замінювати цукор медом: медики пояснили

Мед прийнято вважати більш здоровим продуктом, ніж цукор, але чи так це.

І мед, і цукор – вуглеводи, що складаються з двох типів цукру: глюкози і фруктози.

Рафінована фруктоза, яка міститься в підсолоджувачах, метаболізується в печінці і пов’язана з: ожирінням, жировим гепатозом, діабетом.

Як фруктоза, так і глюкоза швидко руйнуються організмом і можуть викликати сплески рівня цукру в крові.

Пропорції глюкози і фруктози в меді і цукрі різні: цукор складається з 50% фруктози і 50% глюкози; мед містить 40% фруктози і 30% глюкози. Залишок меду складається з: води, пилку, мінералів, включаючи магній і калій.

Глікемічний індекс (GI) цукру вище, ніж у меду, а це означає, що він швидше підвищує рівень цукру у крові. Це пов’язано з більш високим вмістом фруктози і відсутністю мікроелементів.

Однак, мед більш калорійний продукт. Але він солодший, ніж цукор, тому його може знадобитися менше. Обидва ці продукти при надмірному вживанні можуть призвести до збільшення ваги.

Для травної системи мед є більш корисним продуктом. Ферменти, що додаються бджолами, частково руйнують цукор, що полегшує переварювання.

Недоліки меду. Висококалорійність: одна столова ложка меду містить 64 калорії, в той час, як в столовій ложці цукру всього 49 калорій. Ризик дитячого ботулізму: давати мед дітям молодше 12 місяців – небезпечно. Бактеріальні спори меду можуть викликати дитячий ботулізм, рідкісну, але потенційно небезпечну для життя хворобу.

Мед впливає на рівень цукру в крові майже так само, як цукор. Це особливо проблематично для людей з діабетом і резистентністю до інсуліну.

Переваги цукру

Цукор видобувається з цукрового очерету або цукрового буряка. Незважаючи на те, що його отримують з натуральних речовин, перед тим, як стати готовим продуктом, він проходить обробку.

Існує кілька різних видів цукру: коричневий, неочищений тростинний цукор, порошкоподібний, сирий необроблений, білий.

До переваг цукру відносять: меншу кількість калорій; тривалий термін зберігання і низьку вартість виробництва; цукор дешевий і доступний продукт з тривалим терміном зберігання.

Недоліки цукру: високий ГІ; цукор підвищує рівень глюкози в крові швидше, ніж мед; підвищений ризик серцевих захворювань і діабету 2 типу; непомірне споживання цукру призводить до збільшення ваги і ожиріння; проблеми з печінкою; підвищеного холестерину; карієсу; зміни в кишечнику; складніше перетравлювати.

При всьому перерахованому вище, медики попереджають: цукор викликає стійку залежність у людини.

Джерело

Поділись


Новини партнерів