Звідки беруться заїди і як їх правильно лікувати

Глибокі тріщини в куточках губ турбують багатьох дітей і жінок під час вагітності. Особливо часто це відбувається в зимовий період.

Заїди, або по-науковому ангуліт, – захворювання, при якому запалюється шкіра або слизова оболонка в кутах рота.

Все починається з почервоніння і тріщин в куточках губ, потім шкіра зволожується і може кровоточити, далі з’являються скоринки.

Чому заїди з’являються у вагітних жінок і дітей:

– на тлі ослабленого імунітету і авітамінозу, особливо через нестачу вітамінів групи В. У дітей імунітет тільки формується, а у вагітних природним чином знижується, щоб організм жінки не відкидав плід.

Тому ще при плануванні вагітності важливо проконсультуватися з лікарем з приводу збалансованого прийому вітамінів.

– внаслідок ураження слизової рота грибковою або бактеріальною інфекцією. Умовно патогенні мікроорганізми, в нормі живуть на слизових в певній кількості, за певних умов починають розмножуватися.

– як один із симптомів анемії. Анемія частіше зустрічається у жінок репродуктивного віку, а під час вагітності має серйозні наслідки і для плода, і для самої матері, ускладнює процес пологів і післяпологового відновлення! У дітей також може діагностуватися знижений рівень заліза, що вкрай негативно впливає на їх розвиток.

Тому при появі заїд і дітям, і вагітним важливо здати кров, щоб визначити рівень заліза!

– карієс. Каріозні бактерії також можуть викликати мікротріщини в кутах губ.

– діабет вагітних. Заїди можуть бути одним з його проявів. Тому майбутня мама обов’язково повинна повідомити лікаря про появу заїд!

– дисбактеріоз кишечника.

Як лікують заїди

Кожна причина має своє лікування! Не можна просто використовувати якусь мазь.

Заїди – це зовнішні прояви внутрішніх проблем в організмі! Тому перший крок – похід до лікаря і з’ясування причини.

При виявленні анемії, діабету, алергії, дисбактеріозу або авітамінозу буде призначена відповідна терапія.

Якщо причина заїд інфекція, то лікар швидше за все призначить протигрибкові або антибактеріальні мазі і обов’язкове полоскання рота, оскільки в ротовій порожнині мешкають ті ж бактерії.

Але майте на увазі, що вагітним і дітям не підійдуть спиртові настоянки!

Полоскати рот і змащувати куточки губ можна календулою, соком алое, ромашкою. Заїди також можна змащувати медом, обліпиховою і оливковою олією.

Також в будь-якому випадку важливо налагодити харчування: забезпечити збалансоване надходження необхідних вітамінів, включити в раціон омега-кислоти і рослинні олії.

Поділись


Новини партнерів