Скільки часу людина може прожити без їжі?

Дослідження, які показують, скільки людина може прожити без їжі, носять теоретичний характер. Наука не визнає досліди, що відрізняються антигуманністю. Тому єдиних даних з цього питання немає, хоча більшість учених вважає, що прожити без їжі більше двох місяців практично неможливо.

BBC з посиланням на Британську асоціацію харчування пише, що людина має шанс прожити до двох місяців, в разі якщо має доступ до води. Якщо ж голодування сухе, то смерть настає набагато швидше: через 8-10 днів. Схожу думку можна знайти в книзі про голодування Шармана Расселла. Він заявляє, що на ранній стадії голодування (приблизно на першому тижні) найбільша загроза – це знижений артеріальний тиск. Якщо ж організм позбавляється і їжі, і води, то на цій стадії, як правило, настає смерть.

Борис Кудряшов у своїй книзі «Енциклопедія виживання. Виживання в зоні збройних конфліктів» передбачає, що граничний термін голодування при наявності пиття у дорослої людини досягає 60-70 днів. Автор зазначає, що чим старша людина, тим довше буде цей термін. З віком обмін речовин сповільнюється. Також він робить висновок, що жінки легше переносять голодування, ніж чоловіки.

Які ще чинники впливають на термін виживання без їжі?

На холоді або при сильній спеці організм зможе протриматися без їжі менше, ніж в комфортних умовах. Також час виживання без їжі залежить від віку людини, її ваги, метаболізму, активності і запасів енергії, які є в її організмі.

Наявність жирового прошарку дозволить протягнути без їжі довше, адже протягом перших днів голодування організм зможе використовувати власні енергетичні резерви без істотної загрози для здоров’я. Вже до кінця першого тижня тіло «візьметься» за ресурси м’язових тканин, тому чим більше вони розвинені, тим більше шансів вижити. Після того як організм виснажує запаси, він починає споживати тканини життєво важливих органів: за даними BBC, через два тижні голодування людський організм починає руйнуватися.

При цьому, як пише Борис Кудряшов, «при рівній вгодованості і однакових умовах різні люди можуть гинути в досить різні терміни». Автор пов’язує це зі станом центральної нервової системи, характером обміну речовин і безліччю інших чинників.

На думку професора психології, охорони здоров’я та соціальної допомоги Стівена Джозефа, вирішальну роль при виживанні також грає психічний стан людини. «Деякі можуть впасти в паніку і втратити віру, в той час як інші не залишають надію і виявляють винахідливість», – наводить слова Джозефа BBC.

Читайте також: Лікарі назвали найшкідливіші звички вранці

Махатма Ганді, один з ідеологів руху за незалежність Індії від Великобританії, у віці 74 років пережив 21 день повного голодування, дозволяючи собі тільки кілька ковтків води в день.

У 2006 році японець Міцутака Учікоші прожив 24 дня в гірському лісі без їжі, після того як пропав безвісти на горі Рокко в західній Японії. Один з альпіністів знайшов непритомного чоловіка, у того був ледь помітний пульс, а температура тіла впала до 22 ° C. Лікарі, які боролися за життя Учікоші, заявили, що його організм впав у стан, подібний до сплячки тварин. Це і врятувало життя чоловікові, який в підсумку поправився.

У 2012 році відбувся схожий випадок на півночі Швеції. Приблизно за кілометр від головної дороги було виявлено автомобіль, в якому протягом двох місяців перебував Пітер Скайлберг. Весь цей час чоловік харчувався тільки снігом і зміг вижити. При цьому температура повітря в цьому районі досягала -30 ° C.

Поділись


Новини партнерів