
Відомо, що італійці полюбляють пасту, їдять її щодня — але не гладшають. А італійські дієтологи взагалі вважають, що вживання макаронів на вечерю покращує сон і роботу серця. Як так?
“І справді, людей з надмірною вагою тут майже немає, магазини одягу переповнені XS розмірами, як дуже ходовими, — пише на своїй сторінці у Фейсбук відомий лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. — Що запозичити в них?
1. Усмішки. Усміхаються, сміються і регочуться сицилійці завжди.
2. Обійми. Це, як дихати повітрям.
3. Просту їжу. Вони чітко розуміють, що їдять. Макарони, картопля, м‘ясо, овочі, фрукти.
– Оливкову олію. Навіть салат із апельсинів приправлений оливковою олією і сіллю. Хліб поливають олією і посипають пармезаном і чорним перцем
– Овочі і бобові. Багато і різних. З оливковою олією, ясна річ.
– Вода в якості напою. Ні тобі жодних компотів, соків із пакета, “шипучок”, чаїв. Вода.
– Кава. Стільки, скільки її п’ють тут, українське серце (і гаманець) не витримали би. Проте довголіття тут традиційне. Теплий клімат, багато сонця, здорова їжа, гориста місцевість цьому лише сприяють”.
Дієтолог пропонує й рецепт обіду по-сицилійські, доступний кожному укрїнцю
– Варений горох. Джерело розчинної клітковини і поліфенолів-антиоксидантів.
– Моцарела. Молочний білок. Можна було б вживати щодня, але присутність казеїну вносить обмеження, тому раз в тиждень шматочок.
– Зелень салату, шпинату. Фолати, вітамін К, кальцій, вітамін С, каротиноїди, клітковина – все, що залишає судини здоровими, клітини – з меншим ризиком злоякісних перероджень та передчасного старіння.
– Цвітна капуста. Сульфорафан омолоджує і оздоровлює печінку.
– Помідори, оливки. Каротиноїди, лікопен, поліфеноли, фітонциди, клітковина, омега-9 жири. Здорові судини, серце, ясний розум.
– Оливкова олія (нею полила горох, моцарелу, овочі). Омега-9, олеанолова кислота. Зменшення запалень, сповільнення старіння.
– Ананас. Клітковина, вітамін С, фермент бромелайн, що покращує використання жиру в якості енергії.
– Кава. Хлорогенова кислота, і цілий набір біологічно-активних речовин, що в комплексі — покращують пам‘ять, прискорюють прийняття рішень, запобігають хворобі Альцгеймера, жировому гепатозу печінки, цукровому діабету 2 типу, депресії.