Вчені дали пораду, як застрахуватись від депресії та ранньої смерті, мова не про шкідливі звички

Народження дитини суттєво знижує ризики ранньої смерті.  Про таке заявили фахівці Британської медичної асоціації. За їх підрахунками, жінки, котрим так і не вдалось пізнати радість материнства, в чотири рази частіше помирають від серцево-судинних недуги чи від раку. А чоловіки — вдвічі. Отож, народження дитини
сприяє продовженню життя!

Прокоментували такі висновки Олександр Вайсерман, професор,  доктор медичних наук, завідувач лабораторією епігенетики Інституту геронтології АМН України, та Євген Заїка, професор Харкiвського нацiонального унiверситету iменi В. Н. Каразiна.

– В народі кажуть, “маленькі діти — малі проблеми, великі діти  — великі проблеми”. Тож бездітним навпаки мало би житися  спокійніше, а отже довше…

Є. Заїка: — Справді, здавалося б, хто не має дітей, не так часто потерпає від стресів (адже не потрібно за когось хвилюватися, боятися, лікувати), краще висипається, більше часу витрачає на себе. Але в цьому і полягає парадокс нашого життя, дитина виконує роль такого собі легкого (!) стресу, котрий є необхідним для нормального функціонування організму. Це активізовує імунну систему, а отже допомагає в боротьбі з інфекціями та хворобами.

Крім того так вже склалося в суспільстві (а особливо в нашому), що бездітні люди почуваються мов білі ворони. Їм постійно доводиться пояснювати, чому в них досі немає дітей. Це створює несприятливий психологічний клімат. Зрештою, кожна людина потребує емоційного контакту та підживлення. А діти найкраще можуть впоратися із таким завданням.

О. Вайсерман: — Треба додати, що в більшості випадках бездітними є люди із поганим станом здоров”я (певні хвороби можуть стати причиною розвитку безпліддя). Тож говорити про високу якість життя вже не доводиться.

— А відсутність дітей не може стати причиною розвитку хвороб?

О. Вайсерман: — Дуже часто сенс свого життя людина бачить у  продовженні роду, у вихованні дитини, в піклуванні. Додайте фізіологічні процеси, народження певною мірою може вимагати й організм (в даному випадку мова про жінок).

Якщо ж людина не може реалізуватися в ролі батька, вона занурюється в хронічний понижений психологічний тонус. Що в першу чергу призводить до зниження імунітету, а отже збільшується ризик розвитку різних захворювань (мова зокрема про рак). Постійні переживання негативним чином позначаються на роботі
серцево-судинної системи. Хоча під ударом опиняється будь-яка слабка ланка організму (це може бути шлунково-кишковий тракт, ендокринна система чи статева сфера).

 Отже дитина є запорукою довгого життя?

О. Вайсерман: — Абсолютно так. Бо дитина просто не залишає часу на тугу.  Батьки постійно змушені щось робити, прибирати, прати, годувати малюка. Тут не до депресії.

А ще завдяки дитині дорослим вдається постійно підтримувати рухову  активність. Бо замість того, аби полежати на дивані у вільний час, вони виходять на прогулянку. А рух, як відомо, то є життя. До того ж дитина постійно щось щебече, вона увесь час чимось зайнята. Споглядання за цим процесом позитивно впливає на психологічний тонус людини, а отже, це покращує наше здоров”я.

Додайте так званий ефект соціальної значущості. Навіть якщо ви  не досягли якихось висот у кар”єрному рості, наявність дитини  підвищує самооцінку. А це також є дуже вагомим фактором для  здоров”я та тривалості нашого життя.

Джерело

Поділись


Новини партнерів