Низькокалорійна дієта продовжує життя на кілька років

Дослідники з Абердинського університету (University of Aberdeen, Scotland) зібрали дані 54 клінічних досліджень, проведених в період з 1966 по 2016. Загальна кількість пацієнтів склало 30 206. Всі дослідження розглядали результати застосування дієт для схуднення, які знижували споживання жирів і вуглеводів.

Дані 34 з 54 досліджень однозначно довели, що зниження ваги значно скорочує ризик ранньої смерті для пацієнтів з ожирінням. На підставі даних 15 176 пацієнтів був однозначний зв’язок між зниженням ваги і зменшенням ризику розвитку нових серцево-судинних захворювань.

У людей, що страждали ожирінням, низькокалорійні дієти зменшують загальний ризик ранньої смерті на 18%. Ефект спостерігався як у пацієнтів, що знижували вагу тільки за допомогою дієти, так і у тих, хто виконував програму фізичних вправ.

«Ожиріння негативно позначається на багатьох системах організму. Втрата ваги шляхом скорочення денного споживання калорій і застосування дієт з низьким вмістом жирів і вуглеводів значно знижує передчасну смертність серед людей, які страждають ожирінням », – розповіла автор дослідження, доктор Елісон Авенелл (Alison Avenell).

Вчені прийшли до висновку, що ожиріння значно збільшує ризик багатьох захворювань, які призводять до передчасної смерті. Типові проблеми включають діабет 2 типу, серцево-судинні захворювання, високий кров’яний тиск і високий рівень холестерину.

Доктор Ендрю Фріман (Andrew Freeman), один з авторів дослідження, зазначив, що схуднення в результаті зниження споживання жирів і вуглеводів також значно зменшує ризик онкологічних захворювань. Однак якість даних за ризиком онкологічних захворювань в цьому дослідженні вчені визнали недостатнім для остаточних висновків.

Разом з тим, в цьому році результати дослідження Центру по контролю за захворюваннями (США), в якому брали участь більше 630 000 чоловік, показали, що ожиріння і надмірна вага пов’язані з 13 видами ракових захворювань. Експерти ЦКЗ зробили висновок, що втрата ваги може значно знизити ризик деяких видів раку.

Поділись


Новини партнерів