Біль у м’язах при грипі: чому виникає і як з ним боротися

Грип від застуди відрізнити не так складно. Температура, інтоксикація, слабкість при грипі виражені значно сильніше, а нежить, біль у горлі, сльозотеча можуть бути відсутніми, або з’являються вже пізніше. Але ще один симптом при грипі приносить багато неприємностей: біль і ломота в м’язах.

Чому при грипі все болить? Біль у м’язах виникає на тлі інтоксикації. Його інтенсивність залежить від активності інфекційного процесу. При проникненні вірусу в клітину він втрачає зовнішню оболонку, яка руйнується і виділяє токсин. Чим більше вірусів змогло проникнути в організм і розмножитися, тим сильніше буде виражений біль. При цьому також має значення активність імунітету. При сильної імунної реакції біль в м’язах може бути виражена сильніше, адже імунні клітини будуть руйнувати більше вірусів і, відповідно, буде більше курсувати в організмі їх “уламків”.

При запаленні активно виробляються біологічно активні речовини, які необхідні для підтримки запалення. Ці речовини також впливають на розвиток неприємних відчуттів, ломоти та болю в тілі.

Щоб позбутися від симптомів інтоксикації, пийте більше рідини. Краще, якщо це буде проста вода або трав’яний чай. Якщо ви не можете пити нічого, крім чаю і компоту, — це теж непогано. У будь-якому випадку, відсутність достатнього кількості пиття завжди гірше. Рідина допоможе виводити токсини з тіла швидше, і пошкодження тканин буде менш інтенсивним.

Якщо біль в м’язах турбує сильно, можна приймати нестероїдні протизапальні засоби. Наприклад, парацетамол, ібупрофен.

Їжте менше, вибирайте не важку їжу, з легко засвоюваним білком, або вуглеводи. Обов’язково повинні бути присутніми ненасичені жири (рослинна олія), так як клітинам доведеться відновлюватися. Невеликі порції і дробове харчування – оптимальний підхід. Якщо вам не хочеться їсти – не змушуйте себе. Це важливо: дати можливість виводити токсини, і не навантажувати організм додатковими завданнями.

При грипі обов’язково дотримуйтесь постільного режиму. Якщо будете намагатися підбадьоритися, переносити хворобу “на ногах”, то можуть розвинутися ускладнення. При цьому біль в м’язах може посилитися.

Невелике навантаження на м’язи все-таки потрібне. Не встаючи з ліжка, можна робити плавні рухи стопами на себе і від себе, кілька рухів для розминки спини і рук, легкий масаж великих м’язів у напрямку до серця. Так кров буде краще вимивати токсини з тканин, і біль піде швидше.

Джерело

Поділись


Новини партнерів