Лікарі розповіли, яка звичка швидко збільшує ризик захворіти на діабет

Виявляється, звичка швидко їсти збільшує шанси захворіти на цукровий діабет. Як навчитися їсти повільніше?

Коли дитина довго «мучить» за столом тарілку з кашею або супом, батьки в нетерпінні підганяють: «Їж швидше!» І даремно так роблять. Вчені з’ясували, що звичка швидко закидати в себе їжу може сприяти розвитку серйозних захворювань.

Японські вчені провели дослідження і з’ясували, що швидка їжа безпосередньо пов’язана з формуванням переддіабетичного стану або інсулінорезистентності цукрового діабету.

Протягом місяця дослідники спостерігали за 200 добровольцями. У тих, хто поглинав їжу швидко, ризик виникнення діабету зростав вдвічі. А через 10 років ця хвороба розвивається у кожного другого з тих, хто поспішає.

20 хвилин для ситості

– Перш за все звичка швидко їсти може привести до зайвих кілограмів, потім – до надмірної ваги і ожиріння. А цукровий діабет другого типу – це найбільш часте ускладнення надмірної ваги і ожиріння.

Формування почуття насичення відбувається як мінімум через 20 хвилин від початку прийому їжі. І якщо ми невеликий обсяг їжі розтягнемо на ці 20 хвилин, то можемо відчути, що наїлися, і вчасно зупинимося. Якщо ж закидати в себе їжу занадто швидко, то шлунок переповниться швидше, ніж настане відчуття насичення.

Після чергової добавки людина раптом зрозуміє, що переїла, можна було з’їсти і менше, але пізно. А надмірний обсяг їжі – це зайві калорії, які відкладаються у вигляді жирових запасів.

Таким чином, часті переїдання і стають причиною надлишкових кілограмів і, як наслідок, цукрового діабету. Супроводжує ожиріння не тільки діабет. Воно може ускладнюватися артеріальною гіпертензією, підвищеним рівнем холестерину.

Як привчити себе їсти повільно і не переїдати?

Намагайтеся не пропускати сніданок. Інакше є ризик від голоду перехопити щось на бігу, поспіхом або переїсти під час обіду або вечері.

Якщо не встигаєте повноцінно поїсти вранці, зменшіть порцію страви. Нехай це буде хоча б 2-3 ложки їжі: каші, омлету, сиру. Це краще, ніж зовсім відмовитися від сніданку і бігти голодним на роботу. Невідомо, як складеться день і коли вдасться нормально поїсти.

Обід по можливості краще завжди починати з гарячої рідкої страви, тобто супу. Його при всьому бажанні не можна з’їсти за пару хвилин. Плюс він досить низькокалорійний, але при цьому дає гарне наповнення шлунка.

Як правило, вечеряємо ми вдома. А значить, можемо зробити це не поспішаючи і з задоволенням, в компанії близьких. Якщо ви їсте вдома, намагайтеся сідати за стіл, а не «перехоплювати» між справою.

За дві години до сну можна випити кисломолочний напій або з’їсти гарячий суп.

Можна спробувати їсти маленькими ложками і виделками: тоді процес їжі мимоволі розтягнеться на більш тривалий час.

Читайте також: 5 симптомів, які свідчать про нестачу білку у вашому організмі

Ще варіант – це накладати їжу в маленькі тарілки. Більшість людей прагнуть доїдати їжу з великої тарілки, навіть наївшись, щоб не викидати. Цю спокусу можна виключити.

Не забувайте перекушувати між сніданком, обідом і вечерею. Це допоможе вам уникнути сильного почуття голоду, через який людина накидається на їжу і швидко змітає все за столом.

Перерви між їжею повинні бути не більше 3-4 годин. Самі підходящі продукти для перекусу – йогурти, кефір, фрукти. Уникайте фаст-фуду, снеків, чіпсів, цукерок, горішків, бутербродів та іншої «сухом’ятки».

Привчайте дітей до неспішної їжі. Звичка швидко їсти ще й закладається в сім’ї. Якщо в сім’ї, коли дитина ще тільки росте і розвивається, не прищеплюється, що прийом їжі – це розмірений процес, то людина з дитинства не вміє правильно їсти.

Джерело

Поділись


Новини партнерів