Овочі, які краще не їсти сирими

На тлі пропагандистського затвердження «їжте овочі та фрукти сирими» рекомендації тушкувати або варити – виглядають досить скромно. Однак деякі овочі навпаки, корисніші для організму в приготованому вигляді.

Головне правило здорового харчування – їсти якомога більше свіжих овочів, білка і корисних жирів. Але якщо з другим (птах, бобові та молочні продукти) і третім (жирна риба, авокадо, рослинні масла) пунктами все більш-менш зрозуміло, то з першим – не так очевидно, як здається.

Нижче – п’ять овочів, які краще приготувати, перш ніж їсти.

Морква
Термічна обробка активує каротиноїди, які, як показують експерименти на мишах, можуть попереджати розвиток ракових захворювань. Дослідження показало, що в вареній моркві концентрація каротиноїдів на 14% вища, ніж у свіжій.

Томати
У випадку з томатами – не так важливо, смажите ви їх, варите або запікаєте – термічна обробка збільшує вміст лікопіну. Нагадаємо, що цей каротиноїдний пігмент пов’язують з більш низькими показниками ракових і серцево-судинних захворювань. Згідно з дослідженням, проведеним в 2002 році, нагрівання томатів вже через 30 хвилин при температурі близько 87 градусів підвищує кількість лікопіну в них на 35%.

Гриби
У 200 грамах приготовлених білих грибів міститься майже в два рази більше необхідного для сильних м’язів калію, важливого для серця і судин ніацину, що зміцнює імунітет цинку і підтримує кісткову тканину магнію, ніж в 200 грамах свіжих грибів. Про це, в усякому разі, відповідально заявляє Департамент сільського господарства США (US Department of Agriculture), грунтуючись на даних власних досліджень.

Читайте також: 5 симптомів, які свідчать про нестачу білку у вашому організмі

Спаржа
Дослідження показало, що приготування спаржі підвищує рівень відразу шести поживних речовин, включаючи антиоксиданти з протираковими властивостями, відразу на 16%. А інше дослідження виявило, що приготування спаржі подвоює зміст в овочі двох типів фенольної кислоти, які, як вважають вчені, знижують ризик розвитку раку.

Шпинат
Шпинат буквально кишить поживними речовинами (особливо – кальцієм і залізом). І його, врахуйте, обов’язково потрібно готувати, оскільки в шпинаті також міститься щавлева кислота, яка блокує поглинання нашим організмом заліза, кальцію та інших корисних елементів. На щастя, зруйнувати кислоту можна шляхом нагрівання. Дослідження показують, що найкраще шпинат зберігає свої поживні властивості, якщо на хвилину занурити його в киплячу воду, а потім – в холодну воду для збереження привабливого зовнішнього вигляду.

Джерело

Поділись


Новини партнерів