Відтепер кожен другий з нас – гіпертонік: кардіологи змінили норми тиску

Кількість гіпертоніків в США одним махом збільшилася на 103 мільйони. Це ніяк не пов’язано з поширенням серцево-судинних хвороб — причина такої різкої зміни полягає в перегляді критеріїв визначення підвищеного тиску.

До недавніх пір діагноз гіпертонія ставився при АТ 140/90 і вище. Вважалося, що показники нижче цієї позначки є нормальними і не вимагають прийому ліків. Та Американська кардіологічна асоціація повідомила про зміну критеріїв. Відтепер норма — це менше 120/80, тиск 120-129/80 медики класифікують як підвищений, 130-139/80-89 — як гіпертонію 1 стадії, більш 140/90 — як гіпертонію 2 стадії, 180/120 і вище – гіпертонічний криз, що вимагає негайної медичної допомоги.

Тож тепер 46% жителів США “стали” гіпертоніками. За допомогою цього  кроку лікарі сподіваються скоротити кількість серцево-судинних захворювань, інфарктів і інсультів — основних причин смертності. На думку експертів, людям з тиском 130/80 і вище слід його ретельно контролювати і знижувати.

Крім того, в рамках нових принципів більшій кількості пацієнтів буде рекомендований прийом препаратів. Кардіологи також закликають до відмови від сигарет, алкоголю і надмірної кількості солі, зниження зайвої ваги. Не завадить також звернути особливу увагу на раціон, включивши в нього багаті на калій продукти (банани, картопля, авокадо і темні листові овочі).

Джерело

Поділись


Новини партнерів