Як показали останні дослідження, під час готування продуктів в сковороді без кришки в повітря потрапляють мікроскопічні частинки жиру. Це, в свою чергу, може стати причиною виникнення захворювань легенів у людей, які готують їжу подібним чином. Про це пишуть співробітники Технічного університету Техасу і Університету Юти з США.
Вчені нагрівали олію на сковороді, а потім дивилися, що відбувалося при додаванні води. За словами експертів, цілком передбачувано поєднання води і розпеченої олії давало справжній вибух – безліч частинок жиру потрапляло в повітря. З цієї точки зору, особливо небезпечно готувати у відкритій сковороді курку та овочі.
Експерти висувають основні претензії до методів приготування, що практикуються в китайській кухні. Вони підкреслюють: мільйони людей помирають через забрудненя середовища у власному будинку. Вчені сподіваються, що їх відкриття дозволить спроектувати системи вентиляції та фільтрації повітря нового покоління. Правда, наскільки далеко частки олії здатні розпорошуватися по кухні, ще належить дізнатися.